Verslag Regge deel 2

Het vervolg op deel 1 van de Regge. 08:00h. Verzamelen bij het botenhuis, kano’s en spullen laden en daarna met 2 auto’s en de botenwagen met 7 kano’s richting ons startpunt aan de Schuilenbergerweg. Daar alles afgeladen in de buurt van het haventje en wachten op Richard en Lidy, die de botenwagen naar het eindpunt brengen.Ondertussen laat de zon zich zien en lijkt het een mooie dag te worden.

We houden in ons achterhoofd dat er regen wordt verwacht in de middag. Het water in de Regge staat hoog. Het haventje in ondergelopen. We vinden een betere instapplek nabij de brug. Niet ideaal, één-voor-één en met een beetje gewiebel zullen we de wetsuits wel droog houden (foto 1). Als beide chauffeurs terug zijn drinken ze nog een bakje koffie en gaan we daarna te water. In het zonnetje, met de wind in de rug, peddelen we al keuvelend (foto 2) richting ons 1e overdraagpunt.De Midden Regge meandert door een wetlands-achtige omgeving, afgewisseld door weitje met verschillende soorten koeien, die ons met hun hoeven in de modder zwijgend nastaren (foto 3).Vrij snel varen we door de prachtige natuur. De broekbosjes, de ganzen op de weiden langs de oevers of gakkend hoog in de lucht op weg naar hun winterverblijf, de bomen op hoger gelegen gronden, die net beginnen te kleuren, met als bonus de IJsvogel; wel 5x gezien verdeeld over de hele tocht! We komen bij de overdraagplaats. De aangelegde steiger heeft geen nut door het hoge water! (foto 4) Fase 1: het uitstappen krijgt nieuwe dimensies: de “ standaard “- methode wordt weinig gebruikt! Krasse knarren maken liever gebruik van de “ zeehonden/Duitse”-rol. Ik laat zelfs de kop-steun zien. Hoe-dan-ook, iedereen houd het droog. Fase 2: het overdragen zelf. Een kanokar is géén overbodige luxe (foto 5). Na deze inspanning is het tijd voor een kopje koffie, voor we verder gaan. Deze tijd van het jaar is het rustig op de Regge. De toeristen zijn van het water en alleen bij de overdraagpunten zijn er vissers, wandelaars of fietsers. Op naar het 2e overdraagpunt. Landschappelijk is het hier wat hoger. Links van ons ligt de Archemerberg. Mooie donkere luchten, en even gaat het miezeren. De rivier kronkelt verder. Soms breed dan weer smal, en dan merk je dat er een beste stroming is. Af-en-toe is er een stuk van de oever weggeslagen en ontstaat er een nestel-plek voor de oeverzwaluw. Ook de mens heeft een handje geholpen door een speciale oeverzwaluwwand te bouwen. We komen meer huizen langs de Regge tegen. Eén opvallende door zijn witte kleur en een hoop glaswerk, maar gelukkig ook huizen die meer in de omgeving op gaan.  Bij vistrap Archem hebben we, wél wat vermoeider, weer onze (verbeterde)skills en kanokarren nodig! Pauze. Dan het laatste stuk naar het eindpunt. Inmiddels is de rivier breder en heet Beneden Regge. We peddelen rustig verder naar de kanosteiger bij De Nieuwebrug. We worden geholpen door de stroming. Tijd om te beslissen of we er nog een stuk bij doen. Eigenlijk niet zo handig, omdat de botenwagen hier staat en de rivier minder mooi is volgens zeggen. Als we uitstappen meent Jannie nog een gooi naar de Blup-trofee te doen door toch nog een nat pak te halen. Ze was al uit haar kano, maar gleed op het gladde trapje de Regge in. Het is nog steeds zonnig als we de kano’s uitpakken, schoonmaken en ons omkleden. De chauffeurs halen de andere auto op. Daarna opladen en terug naar Lochem. Lekker op tijd.

Unaniem de conclusie dat dit het mooiste traject is van de Regge! Er wordt beweerd dat deze tocht zeker in de top 3 hoort. Ook het weer heeft zeker meegeholpen.

Geert, Hans P., Jannie, Richard, Yanto(2e vaarleider) en Lidy(1e vaarleider) bedankt voor de gezelligheid en jullie aanwijzingen/hulp en kanokar tijdens deze tocht.

Leo Lucas