Wildwater (PWBZ)

Onderstaande invulling van de PWBZ activiteiten zijn gebaseerd op hoe het bij Njord voorgaande jaren was georganiseerd. Het is een specifieke groep binnen de vereniging die met deze activiteiten bezig was. Momenteel worden deze activiteiten minder structureel georganiseerd of vinden nog sporadisch plaats. Groot water varen is nog wel een activiteit die jaarlijks vast in de vaarkalender wordt ingepland. Wildwater varen vindt nu plaats op individuele initiatieven van leden.  We hopen dat er door nieuwe aanwas van leden weer meer animo komt om aan deze activiteiten deel te nemen. Wil je meer informatie hierover, neem dan contact op.

Njord haar wildwater activiteiten bestaan uit vier diciplines: Wildwaterrivieren, Brandingvaren, Zeevaren (groot water) en Kanopolo (georganiseerd door de PWBZ commissie). Elke tak kent haar eigen technieken & boten maar veel leden nemen deel in meerdere van de disciplines. Elk zal hier worden toegelicht.

Wildwater RivierenClipboard01
Wildwater rivieren varen word gedaan met speciale wildwaterboten (Creekers of Playboats). Deze boten zijn stabieler en en hebben volume om door de golven in een rivieren of wildwaterbanen te kunnen klieven. Er kan worden gespeeld in staande golven met playboats (voornamelijk op kustmatige banen) of worden afgevaren op rivieren. In Nederland kan worden wildwater gevaren in Hardenberg (sinds 2014) en Zoetermeer (gevorderden met cursus). Nederland kent helaas erg weinig wild water rivieren, aldus vaak naar Belgie, Duitsland word gereden voor dagtrips zoals de rivier de Erft of Lippe (Duitsland), een wildwaterbaan in Hohenlimburg (Duitsland). Daarnaast plant Njord een trainingsweekend op een baan in Sault Brenaz (Frankrijk), en korte wildwater weekenden/week in Zwitersland/Oostenrijk/Zuid Duitsland. Wildwatervaren kan snel worden geleerd door mee te gaan op kleine baantjes en te oefenen in het zwembad tijdens cursussen. Wildwateractiviteiten word zowel door Ervarene als Jeugd beoefend. Er gaan altijd ervaren mensen of instructeurs mee op de tochten, want veiligheid staat immers voorop.

Zeevaren (groot water)OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Njord gaat enige malen per jaar naar de Noordzee, of grote meren zoals we die in Zwitserland of Zweden kennen. Zeevaren kent getijen, golven en wind wat het varen intensief en spannend maakt maar ook voorbereiding vereist. Enkele voorbeelden van afgelopen jaar waren tochten naar de eilanden (Texel of Terschelling), Friese Meren of Meren in de Alpen van Zwitserland. Voor zeevaren is ervaring vereist. Zaken als redding op groot water, eskimoteren worden geoefend in de kanocursus en zwembadactiviteiten.

BrandingvarenOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Twee maal per jaar begeeft Njord zich rond augustus september naar het westen om in Katwijk of Scheveningen met wildwaterboten in de branding te varen. Het zogeheten ‘surfen’ is hierbij erg geliefd. De dagen worden gepland bij juist wind en golfhoogtes zodat er naast varen een gezellige dag van kan worden gemaakt. Op ons Youtube kanaal kunt u voorbeelden vinden van het surfen met een kano op de golven richting het strand. Voor brandingvaren is enige ervaring wel vereist.

KanopoloOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanopolo is een spel met wedstrijd element. Je zou het kunnen vergelijken met waterpolo, maar dan in een kano. Met speciale kortere kanopolo boten word er gespeeld in twee teams van vijf mensen waarbij het de bedoeling is de bal in een boven water hangend goal te gooien. Een sport waarbij techniek van zowel varen, balans, tactiek en eskimoteren goed in de praktijk kunnen worden gebracht. Njord speelt kanopolo met regelmaat tijdens de zwembad activiteiten en zomers in de Berkel. Kanopolo word gemengd gespeeld en is ook zeker geschikt voor de jeugd, leden vanaf een jaar of 10 doen al mee.