Verslag verrassingstocht op de Dinkel

We (Yanto, Berend, Hans, Janny en ik (Björn) verzamelen om acht uur ’s ochtends bij Njord voor een verrassingstocht. De bestemming is nog geheim. Als we richting Goor/Hengelo (OV.) rijden, vermoeden sommigen al dat we naar de Dinkel of de Vecht gaan. Uiteindelijk komen we net na negen uur aan bij de Dinkel in Losser. Na het pendelen varen we om kwart voor elf. Al snel komen we het eerste obstakel tegen: een boomstam die net onder het wateroppervlak ligt. Na wat gewurm komen we er overheen. Door het hoge water genieten we van het prachtige uitzicht over het Twentse coulisselandschap. Dan bereiken we twee bruggen. De laatste brug is te laag voor sommigen van ons.

Hans stapt tussen de twee bruggen uit en stapt verderop weer in. Yanto slaat om bij de laatste brug. We varen verder en om de paar honderd meter is er wel een tak die de doorgang belemmert. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden. Als je op de ander moet wachten en je ligt verkeerd, kun je geen steun zoeken met je peddel en sla je om. Rond twaalf uur houden we pauze. Net na de pauze komen we een brug tegen waar het water tot de rand staat. We moeten door de blubber lopen om

erlangs te komen. Iets verder is er nog een hele lage brug waar alleen Janny onderdoor gaat. Ook zien we voor het eerst muskusratten in de muskusratvallen. Nog iets verder slaan Berend en Yanto allebei om bij een omgevallen boom. Weer iets verder komen we bij een brug waar het water ook tot de rand staat. Gelukkig kunnen we hier onder het prikkeldraad door varen. Bij een later obstakel slaat ook Hans nog om. Na alle obstakels hebben we rond half twee pas acht kilometer gevaren. Als dat zo doorgaat met de obstakels, halen we het niet voor het donker. Gelukkig zijn er in het latere stuk minder obstakels. Het regent later op de middag af en toe zachtjes. In de verte zien we ook nog grensstenen liggen, dit kan goed kloppen aangezien de grens op sommige stukken op amper 50 meter van de Dinkel ligt. Bij een meander in de rivier kun je hem zelfs afkorten, aangezien er genoeg water overheen gaat. We naderen het Lutterzand daar zien we dat de steile oever verder is afgekalfd.

De Dinkel blijft leuk om te varen. We houden hier nog een korte pauze en varen verder. Het laatste begint het wel wat harder te regenen en uiteindelijk komen we rond 16.30 uur aan op ons eindpunt. Het hoge water stroomt vrij hard het Afwateringskanaal in en ook de stuw onder de brug gaat relatief hard. Tijdens het omkleden en opruimen regende het nog wel even vrij hard. Uiteindelijk vertrekken we om 17.15 uur weer terug naar Lochem. Daar genieten we van een heerlijke zelfgemaakte erwtensoep van Berend (waarbij Gabriëlle en ook Leo uit Barchem nog even aanschuiven).

Foto’s zie https://www.lkv-njord.nl/fotos/nggallery/njord-2023/dinkel-2023

Björn Boonk