Verslag toertocht Reevediep

Zondag 4 Juli 2021

Zondag 4 juli zijn we om acht uur bij het clubhuis om boten te laden. Het weerbericht voorspeld buien, onweer en opklaringen. Het doel van vandaag is het Reevediep. Dit is een paar jaar geleden uitgegraven en dient als overlaat van de IJssel bij Kampen. Hiermee wordt bij hoge waterstand IJsselwater rechtstreeks op de Randmeren geloosd. Een groot project waarvoor twee nieuwe sluizen zijn gebouwd. De Roggebotsluis wordt nog gesloopt om een snelle waterafvoer mogelijk te maken.
De heenreis verloopt vlot en we zitten om tien voor tien in de boten. We varen richting Reevemeer. Het Reevediep bestaat uit een vaargeul met daarnaast een brede strook ondiep water. Dit is natuurgebied waar je niet mag varen. Het is afgezet met gele bakens. Er vliegen sterns. We zien er een duiken en met een visje in de bek uit het water komen. Na een uurtje varen bereiken we het clubgebouw van kanovereniging de Schonenvaarders uit Kampen. Ze hebben hier een prachtig plekje. Later treffen we twee van hun leden. Ze moeten nog een paar kilometer varen en zijn dan na een tiendaagse tocht weer thuis. We horen dat het lang onzeker is geweest of hun vereniging het clubgebouw kon blijven gebruiken. Het water komt in verbinding te staan met het IJsselmeer, waardoor de waterstand 1,5 m kan variëren. Het probleem wordt door het waterschap opgelost met een drijvend stijger. We stappen weer in de boten om het Revemeer in tegengestelde richting op te varen. Er zijn prachtige ligplaatsen voor watersporters gemaakt. Het weer is overigens geweldig. Na een tweede pauze varen we nog even op en neer naar de IJssel. Op de terugweg is het erg stil in de auto. Na achttien kilometer varen mag dat ook wel. Na een drankje in het clubgebouw ben ik op de fiets gestapt. Maar niet zonder regenpak. De buien werden tot het laatst bewaard.

Hans Maarse