Verslag toertocht rondje Utrecht

Zondag 6 juni 2021

Op 5 juni ging de 3estap van de versoepelingen in en mochten we eindelijk weer eens in verenigingsverband kanovaren. Om 8:00 uur botenladen en daarna gingen we rond 8:15 uur geheel corona-proof met z’n allen (Berend, Gert, Geert, Björn, Janny, Nienke, Ron) op pad.

De start was bij de Oranjebrug in Utrecht, dit was een erg mooie locatie om in te stappen. Er was ruim plek voor de botenwagen en alle auto’s. Vanaf hier is het goed varen naar het centrum. Na een korte pauze gingen we op weg richting de stad, onder station Vaartsche Rijn door, in de stadgracht linksaf richting Hoog Caterijne. Een unieke ervaring nu dit deel weer is opengelegd. Aan de linkerzijde was een vliegende schotel in een gebouw gevlogen, aan de rechterzijde een erg grote theepot op het dak van de parkeergarage. In de nieuwe Catharijnesingel onder Hoog Catharijne is een deel van kasteel Vredenburg weer te zien: de restanten van de noordwest toren. Afijn aan alle kanten was er veel te zien onderweg.

Daarna weer verder via de Grift en weer terug naar de stad via de Minstroom, waar we rond 12 uur een pauze hebben ingelast. Hier hebben we ook de geschiedenis van de tuindersvereniging en de voormalig Kwekerij De Minstroom te horen gekregen. Een uniek stukje Utrecht.

Na de Minstroom gingen we weer verder langs de Nieuwe Gracht en de Kromme Nieuwe Gracht waarna we weer de stadgracht oppikten. Verder langs de stadgracht, langs de Bajes, de Stadsschouwburg en de Sterrenwacht. Hier gingen we via de Oude Gracht nog door het centrum waar het al gezellig was op de terrassen. Het was nog relatief rustig waardoor we zelfs met z’n allen bij elkaar op een terras konden zitten, genietend van een drankje.

Na de welverdiende middagrust gingen we weer gezamenlijk richting de instap/uitstapplaats. Omstreeks 17:30 waren we weer in Lochem waar we gezellig met een drankje hebben afgesloten, heerlijk genietend van het mooie weer. Het was een geslaagde dag. 

De tocht was bijna 20 km, omdat er niet overgedragen hoeft te worden is dit echt een aanrader voor beginnende vaarders.