Tweedaagse trektocht op de Hunte in Duitsland op 14 en 15 september 2018 van Wildeshausen naar Oldenburg.

20180915_141433

1 e dag , zaterdag 14

De boten waren in no time geladen ; we hadden er zin in en het dreigde mooi weer te worden.
Acht man/vrouw sterk en negen kano’s rijk gingen we op weg richting Wildeshausen in de buurt van Bremen. Bij de Duitse grens voegde Leo zich bij ons gezelschap.
In Wildeshausen viel aanvankelijk een miezerig regentje dat weldra opdroogde en plaats maakte voor een bescheiden zonnetje.
Bij de plaatselijke kanoverhuur ( verhuur van voornamelijk robuuste Canadezen) aan de Hunte lieten we onze kano’s te water. De eigenaar gaf ons enkele vaartips over de te verwachten stroomversnellingen die voor ons van groot nut zouden blijken tijdens deze eerste dagtocht naar Huntlosen.

De Hunte stroomt door een prachtig natuurgebied: de Barneführer Holz.
Dit eerste deel van de Hunte is een uitdaging : sterk meanderend met verraderlijke ondiepten door rotsblokken en omgevallen bomen . De stroomversnellingen bleken mee te vallen zolang je maar weet hoe te bevaren ( met dank voor de tips van de kanoverhuurder).
Na een prachtige kanodag , en volgens onze vaarleider Berend na ruim 22 km )kwamen we aan bij de plaats van overnachting  ; een eenvoudige natuurcamping direct gelegen aan de Hunte nabij het dorpje Huntlosen.
Enkelen van ons hebben die nacht kunnen ervaren dat het daar in september al behoorlijk kil kan zijn.

Ron Krom

20180915_170146

Zondag 16 september 2018

Traject Huntlosen – Oldenburg
Na een nacht met eerst veel Lawaai en ook nog kou erbij heb ik weinig geslapen.
Rond een uur of 7.00 / 8.00 uur werden de meesten wakker.
Daarna gingen we ontbijten en de spullen opruimen en in de boot pakken.
Tegen 10 uur vetrokken we bij de camping in Huntlosen. We begonnen meteen met een stroomversnelling met een bocht erin dus de focus was meteen al wel belangrijk.
Leo demonstreerde de stroomversnelling even terwijl wij boven de brug stonden te kijken.
De eerste kilometers gingen door een mooi natuurgebied heen met stuwwallen en een bos.
Op het begin ging ik te hard en moest ik regelmatig even wachten. Later werd de omgeving wat wijdser met weilanden en een dijk. De stroomversnellingen hadden we gehad en de stroming in het water werd minder en de rivier werd breder.
Tegen 11.30 uur hadden we even gepauzeerd en hadden toen 12 km gevaren.
De boten konden we mooi in het water laten. Doormiddel van een touw werden de boten aan de paal vast gemaakt.
Tegen 12.00 uur vaarden we weer verder naar het eindpunt in Oldenburg rond 13.30 uur kwamen we hier aan na 20 km te hebben gevaren. Bij het eindpunt ging Lidy nog om bij het uitstappen.
We hebben daarna de boten opgeladen en nog even wat gegeten en gedronken en gingen toen op weg naar huis. Met wat file op de Duitse A1 kwamen we rond 18.00 uur weer terug in Lochem.
En hebben toen nog de boten schoongemaakt en wat gedronken.

 

Groeten Björn Boonk

20180916_133651