Verslag weekend Werse 5 en 6 sept. 2015

Werse 2

Verslag weekend Werse 5 en 6 september.

 

“ Regelmatig een regenbui en niet al te warm.”  Met die weersberichten zijn we het weekend ingegaan. Hans, Gert-Jan, Berend Jacqueline, Yvonne en ik. Toch wel een beetje spannend of we alles droog kunnen houden. Voor Jacqueline de eerste trektocht.

Het riviertje wat we gaan varen is nieuw. Ook dat is een beetje spannend; er is erg weinig beschreven over het laatste stukje Werse; geen enkel verhuurbedrijf vaart dit en ook zijn er geen verslagen op internet te vinden over dit stukje. Maar de kaart geeft aan dat het moet kunnen. ….

Vol goede moed komen we zaterdagmorgen aan op het beginpunt van de Werse in Albersloh. Zonnetje schijnt, so-far-so-good. Tot ik de waterkant inspecteer; ai; een waterstand van niets; 10 tot 15 cm water, das niet veel. Stukje verder lopen biedt ook geen soelaas. Als we bij de auto overleggen wat de alternatieven zijn komt er een aardige duitse man naar ons toe om te vragen of we het bootshaus zoeken. Die staat nl 600 meter verderop en daar is de waterstand prima.  Nadat we hem een overheerlijke ontbijtkoek van bakker ten Broeke hebben aangeboden zijn we naar het bootshaus gereden.

Daar konden we prima te water. Wel effe terug lopen naar het dorp om de auto’s te parkeren, maar de stemming was opperbest en het was droog, dus geen probleem.

Na 2 km kwam er een vistrap waar we de zware boten over moesten dragen. Hoge trappen op en af, zware boten, mmm, niet te vaak doen.

Nog 2 km verder zaten er nog een paar vistrappen. Deze zagen er vanaf de hoge kant prima bevaarbaar uit, zijn er slechts 6 en volgens de kaart moet het bevaarbaar zijn met hoog water. Nou, dat hebben we geweten. Ieder is er op zijn eigen manier doorheen gekomen; in of uit de boot en slechts 1 heeft overgedragen.

Vanaf de lage kant zagen we ook wel dat deze uitdaging eigenlijk een maatje te groot was, maar goed, we zijn er gekomen.

Een half uur later moesten we er echter echt uit; er was een overdraging van ca 200 meter.. Gelukkig hadden we 2 kanokarretjes bij ons. Vooral Yvonne had de smaak van het wandelen met een karretje goed te pakken.

We hebben verder en mooie tocht gehad. Vrij laat; rond 18.00 uur waren we bij het clubhuis van kanovereniging Munster.

Werse 9

Echt duits; mooi grasveld, groot clubhuis en erg gastvrij; “ mail maar met hoeveel mensen jullie hebben overnacht en hoeveel bier jullie hebben gedronken, dan stuur ik de rekening (5 euro pp per nacht) wel via de mail” .

Nou hadden de heren (berend en hans) ontdekt dat er een Gasthaus dicht bij het clubhuis zat. Ook Gert-Jan was wel te porren voor een lekkere schnitzel. Het koste nog even moeite Yvonne te overtuigen ; die had zich goed voorbereid en had een maaltijdsalade bij zich. We hebben de salade als voorafje in het clubhuis genuttigd en zijn daarna naar de pizzeria gegaan  omdat het Gasthaus vol zat (!)

Na een overheerlijke pizza hebben we een afzakkertje genomen in de “ loungeroom”  van het clubhuis; prachtig uitzicht over de Werse en heerlijk banken.

Werse 7

Overbodig om te melden dat de avond voorbij vloog.

Zondag hebben we de boel ingepakt met zon, heerlijk was dat. Daarna het water op. De eerste paar km was het waterpeil ca 1 meter lager dan normaal omdat er een molen kapot was. Dat gaf af en toe hele vreemde beelden van boten die in bomen hingen en steigers die waren afgebroken  of op z’n kant stonden.

Na 1 uur varen bereikte we het cruciale punt; “ voor roeiers niet bevaarbaar wegens obstakels over het water en af en toe een stroomversnelling”  ……

Na een flinke boom te hebben gepasseerd kwamen we in een prachtig stukje natuur. Ongerept, mooi, rustig en wat hebben we veel ijsvogeltjes gezien!!

Werse16

Heel dichtbij, ze vlogen met wel 3 tegelijk vlak over ons heen. Echt genieten!

Helaas kwamen we veel te snel weer in de Ems uit van waar het nog een uurtje was naar het eindpunt Gimbte.

We hebben allemaal enorm genoten van deze tocht, een echte topper die zeker voor herhaling vatbaar is!!!  Zelfs als 1-daagse tocht.

Maar dan wel met een paar sterke mannen erbij. We hebben toch een behoorlijk aantal keren moeten overdragen en de kanten waren hoog en steil en de boten echt zwaar. Vooral de mannen hebben daar enorm veel werk verricht, met dank!

Al met al een heerlijk weekend en een prachtig stukje natuur.

En eigenlijk hebben we nauwelijks last gehad van de regen; alleen de eerste dag een paar korte buitjes die je prima kan handelen met regenpak en hoed.

 

Gabrielle

Werse 15