Verslag kanocursus

Dit jaar kunnen we weer terug kijken op een geslaagde kanocursus, ook wel kanoclinic genoemd. Met tien deelnemers, zes volwassenen en vier kinderen, hadden we een mooie groep. De tijd van rond de twintig deelnemers ligt al weer een jaar of vijf achter ons. Enkele jaren hadden we zelfs minder dan tien. maar naar groepen van twintig verlang ik niet terug. Het werken met kleine groepen is aanzienlijk relaxIMG542ter. Ieder jaar is het weer een verrassing hoe de groep is samengesteld. Ook dit jaar weer een divers samengestelde groep. Jeugd en volwassenen werden van elkaar gescheiden, uit ervaring is gebleken dat jeugd een andere aanpak vraagt. Valentijn was met 8 jaar de jongste en wat toch wel een veel scheelde met Roos,  Madelief en Bjorn, die 10 en 11 jaar waren. Valentijn kon het tempo van de andere drie niet zo volgen en heeft dus heel veel persoonlijke aandacht mogen genieten. Een leuk groep jeugd die opvallend veel interesse had voor wat er groeit en leeft op en rond het water. De jongelui pakte de techniek goed op en de voorwaartse peddelslag goed onder de knie.  Helaas was Bjorn de enige die de afsluitende tocht kon varen, wat hij bijzonder goed heeft gedaan, 15 km volledig op eigen kracht.  Bij de volwassenen een mix van nooit gevaren tot al enige ervaring. Francien en Margit hadden al enige kajakervaring maar wilde toch eens wat techniek betreft nog eens de puntjes op de i zetten. Marianne had eens geroeid maar dat was het niet helemaal gebleken. Kajakken ging haar beter af en zonder problemen voer zij aan het eind van de cursus de 15 km. Betty en Eric bezitten al een 2-persoon kajak en wilden toch ook eens de techniek beter beheersen. Dus nu ieder apart in een 1-persoons kajak wat toch weer even anders was. Helaas konden zij de kanotocht niet mee varen en hebben zich niet kunnen bewijzen. Jacqueline  bezat al een opblaasbare kajak en mocht nu het verschil ervaren met een ranke polyester kajak. Zij ging als een speer. Zij vaart zoals zij praat, snel dus. Margit had al een hele tijd niet gevaren maar pakte het weer zo goed op dat zij de 15 km goed wist te varen. Francien kon het laatste deel van de clinic niet meedoen omdat zij een tocht in varen in Noorwegen. Zij had een eigen kajak, een WW afvaart kajak, die duidelijk wat minder snel door het water glijdt. Maar technisch voer zij al zo goed dat ze een mooi tempo wist te maken.

De clinic bestond uit één les in het zwembad en drie op de Berkel met als afsluiting een echte kanotocht. Het lesprogramma pretendeert heel wat technieken te leren. Toch lag het accent vooral op de voorwaartse peddelslag. De peddeltechniek goed onder de knie krijgen vraagt toch best veel oefening, vandaar dat we daar relatief veel aandacht aan hebben besteed. De andere technieken kunnen nog verfijnd worden en we nodigen de deelnemers dan ook uit deel te nemen aan de zwembadactiviteiten tijdens deze zomermaanden,  waar je nog perfect kunt oefenen met opkanten, wrikken, boogslag, kanosteun, etc.

Dat de clinic weer kon slagen is vooral ook te danken aan de hulp die werd geboden door Maarten, Jan, Janny, Roger, Marcel, Nicole, Hans N en Eric. Dank daarvoor.