Verslag Berkeltocht 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet was de Reggetocht die op het programma stond. Met de hittegolf van de afgelopen week waren er een paar onzekerheden. Is het niet te warm? Krijgen we geen onweer? Nu, de warmte ging zondag wat op zijn retour maar er werd flink wat ruig weer met onweer en wind voorspelt voor de middag. Het was met die onzekerheid dat we met 11 personen zondagochtend verzamelde bij het clubhuis. De buienradar gaf rond 15 uur onweer in het oosten van het land aan. Maar wat als die buien vroeger kwamen? Ter plekke werd besloten een alternatief te kiezen. Dichtbij op de Berkel, zouden we het onweer altijd voor zijn. Kano’s op de kar en vertrekken bij de stuw de Overlaat bij het afwateringskanaal. Toch zo’n 15 km en dat met vier cursisten waarvan er drie hun eerste kanotocht gingen varen.  Bij de start al de eerste regendruppels en bij Almen begon het pas echt lekker te regenen maar met de zomerse temperatuur was dat geen probleem.  De regen hield aan tot onze pauzestop bij de stuw van Velhorst waar sommigen in de kajak bleven wachten tot het droog was. Maar daarna brak het zonnetje weer door en in een relaxed tempo werd terug gevaren naar het Clubhuis. Bjorn Leveld was de jongste deelnemer en wist zijn eerste kanotocht volledig op eigen kracht te volbrengen wat met 15 km toch een puike prestatie is. Ook de andere cursisten legden de tocht probleemloos af. Tegen  14 uur weer terug  het clubhuis konden we terug kijken op een mooie tocht. De Berkel is in zijn nieuwe meanderende vorm een pracht riviertje geworden om te varen. Hier en daar steile oevers of juist hele lage oevers tussen de meanderende lussen in. Een goede  bochtentechniek komt hier wel tot zijn recht. Het water was mooi helder en je kon de vissen zien zwemmen. Ook de zwaluwen vlogen je om de oren, vooral druk met insecten uit de lucht te happen. Tot slot met enkele anderen nog wat gedronken en nagekletst en toch lekker vroeg weer thuis. Terugkijkend op een relaxte en mooie kanotocht. Zie ook het fotoboek