Verslag brandingvaren

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa jaren geen branding te hebben gevaren kon ik weer eens met mijn WW kajak door de woeste branding van de Noordzee. Heel de voorafgaande week was er een lekker windje aan de kust. Uitgerekend de zondag van 28 juni viel de wind terug naar windkracht 2. Met 12 man/vrouw kwamen we zondagochtOLYMPUS DIGITAL CAMERAend aan in Katwijk aan Zee. De boulevard en het strand hadden sinds mijn laatste bezoek een metamorfose ondergaan. Voor de boulevard was een duin opgespoten, waaronder een parkeergarage was gebouwd. Ik moet zeggen, het ziet er allemaal prima uit en allemaal heel toegankelijk voor toeristen.  Alleen voor de bewoners aan de boulevard is het uitzicht op zee aangetast. Na enig zoeken vonden we de juiste locatie. Waar we op zon hadden gerekend zagen we bewolking waar nu en dan wat druppels uitvielen. De temperatuur was prima. En zoals gezegd, de wind viel zwaar tegen. Niettemin te water en voor de beginners was het wel even fijn zo. Bjorn, Meggie, Ron en Nienke maakten voor het eerst kennis met brandingvaren. Hoewel het er rustig deinend uitzag rolde er nu en dan toch een verradelijk golfje het strand op. Dus duurde het niet lang voordat zij alle vier een keertje op zo’n golf werden omgekieperd. Voor de gevorderden was het moeilijk om een mooi surfje te maken. Daar waren de golven niet naar. Dus werd het voor de jonge honden onder ons al snel meer dollen dan kajakken. De topo-duo was meegenomen en werd dus even getest door Bart en Tobias. Na de pauze brak toch het zonnetje wat door en was het verder een aangenaam toeven en dobberen op het water. Erik en ik hadden inmiddels ontdekt dat de golven in de branding voor de beginners uitstekend geschikt waren voor oefenen met het opkanten in een golf en het oefenen van de peddelsteun. Bij de jongelui werd het steeds meer ravotten in de branding en waarbij drie van hen zich met de treklijnen aan elkaar hadden gekoppeld om zo hun superkrachten te op elkaar te testen. Niet iedereen was nat geworden. Corrie had een boek meegenomen en daarmee in het strandtentje gedoken. Berend moest zich helaas vanwege fysieke klachten beperken tot kijken en fotograferen.

Het was dus een leuk dagje strand maar de volgende keer weer met echte wind. Foto’s zie fotoboek.