Groot water Nederrijn 2012

Nederrrijn 2012

Hoewel we een groot water tocht op 1 of 16 september op het programma hadden staan en de oorspronkelijke bestemming Zeeland was, hebben we op deze zondag 16 september de nederrijn bevaren. Te water nabij het veer van Opheusden aan de noordkant bij de Blauwe Kamer. Laag water en een windje tegen, dus de 25 km lange tocht kon wel eens even duren. Maar het was mooi weer en het is een fantastisch traject om te varen. Eerst de Grebbeberg en Grebbelinie met de ingang van de Grift die ons oog trok. Daarna de Cuneratoren als baken van de stad Rhenen. Even aan land om bij Loes een kopje koffie met gebak te nuttigen. Henk , Albert en Eric waren door Corrie afgezet en we moesten dus wel door naar Wijk bij Duurstede waar Corrie op ons wachtte. Voor Eric nostalgie, omdat hij 13 jaar in Rhenen woonde en daarvoor 23 jaar in Elst bij Rhenen. Dat werd ook de volgende bestemming. Via het zicht op de hanken (tabaksschuren) van Stokweg, De steenfabriek nabij Remmerden en de lintbebouwing kwamen we bij de Opslag van Elst.Maar pas nadat we het veer (een gierpont) van het Ingense Veer waren gepasseerd. De derde etappe bracht ons met zicht op de uiterwaarden, kerktoren en kasteel van Amerongen naar het veer van Eck en Wiel. Langs de camping en rijnaken en strijkijzers van watertoeristen naar de stuwen van Amerongen/Maurik. IN de verte doemen ze op terwijl de lucht wisselend grijs en donkergrijs kleurt. Daarna overdragen om niet vast te lopen in stuw of sluis. Bij de camping links de oever op en even op de wieltjes naar de dode arm van Maurik wat een recreatieterrein met allerlei rivierarmpjes is geworden. Na een verdiende rust, de laatste etappe naar Wijk bij Duurstede. Nu valt het varen ons inmiddels wel wat zwaarder, de armpjes worden lam. Maar allengs doemt de molen van Wijk op en kunnen we de haven invaren. Daar wacht een grote steiger en een terras op de stadsmuur. Dorestad doet haar naam eer aan en we genieten in de laatste zonnestralen van de dag van een welverdiend gerstenat. Dit had ik niet willen missen. Fotoboek via deze klik