Rondje zutphen 2011

Voor meer informatie kijk op http://www.varendoejesamen.nl/
Fotos zie je op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=101

Das Boot,  

De voorbereiding van het rondje Zutphen met de kano bleek dit jaar meer voeten in de aarde te hebben dan voorheen. Via het clubblad van ANAX wat we toevallig lazen, kregen we het gevoel dat het wijs zou zijn om de tocht vooraf bij Rijkswaterstaat te melden. Enigszins verbouwereerd werden we gewezen op de vergunningsplicht en daarmee samenhangende volgboot met motor om een stel kanoeërs veilig over de IJssel en Twenthekanaal tot Eefde te laten varen. Onze sluitingstocht moet dan geannuleerd worden, want kanoverenigingen hebben geen volgboten. Na wat uitzoek- en navraagwerk blijkt het varen op zich wel te kunnen en kan de volgboot achterwege blijven. Gelukkig. We gaan het rondje Zutphen varen. We starten met een groep van 7 personen op de IJssel. Corrie vertelt over haar ervaring op de Soca (wildwaterrivier in Slovenië), en niet het huisvrouwen gedeelte hoor, zegt ze lachend. Dus we gaan deze keer met echte kayakkers gehuld in winteruitrusting op pad, Wat kan er gebeuren! We nemen ons voor de gebruikelijke vaarregels in acht. (vaarleider voor en achter en aan de rechterzijde van de rivier en kanaal varen zodat de beroepsvaart geen last van ons hebben en er geen gevaarlijke toestanden ontstaan)

Het is ‘voor mij’ dan wel enigszins tenen krommend  als uiteindelijk blijkt dat we, na een consultatie, alsnog de gehele vaart begeleid worden door EEN BOOT en niet zomaar één, NEE! een boot van? inderdaad Rijkswaterstaat! Het voelde wel een beetje alsof we ons in de  territoriale wateren bevonden en begeleid werden door de marine om zo uit handen te blijven van de Somalische piraterij. Dat voelt wel veilig! Dát dan weer wel. En naar alle waarschijnlijk heid vanuit een goed hart, maar wel erg bezorgd en concentieus. Plezierig? Het voelde wel een beetje als aangeschoten wild. We voeren we snel richting de sluis op het Twenthekanaal. Leo , ondeugend als hij is,  dreigt te ver door te varen en wordt nog netjes geblokt door Das boot. Hij  kiest dan wijselijk eieren voor zijn geld en gaat aan wal.  Wij staan veilig aan de kant. We hadden een soort premiëre van de intocht van Sinterklaas. Zouden ze dat bij elke tocht op rijkswateren nu zo gaan doen?

Het was een mooie tocht, goed weer, prima stemming en na 2 overdragingen, én een zwaan, komen we uiteindelijk aan in hartje Zutphen, daar is het eindpunt. Bij Njord aangekomen staat de kok al in de keuken om voor de traditie te zorgen. Ik ga naar huis, het was een drukke week. Naderhand hoor ik dat ik een heerlijke erwtensoep met roggebrood en spek gemist te hebben. Toch denk ik erover om de volgende keer wel in de sloot te gaan varen! Of zouden ze bij Rijkswaterstaat willen dat we nooit meer onbegeleid op de rivieren kunnen varen? Vast niet.