Herfst op de Erft

Een zonnige heldere herfstdag, ideaal weer om ? ja wat eigenlijk niet? Ook om wild water te varen, want daarom waren wij op weg naar de bekende plek bij Neuss om de Erft te ?bedwingen?. Het mooie weer lokte ook ballonvaarders naar buiten. Tenminste, ik hoop dat het (weer) ballonnen waren die we zagen, want anders was het een andere en minder nuchtere verklaring voor die enorme voorbij vliegende aardbei.
Wij zijn Eric, Tobias, Guido en Guus, met de kano?s op het dak op weg naar het doel. Halverwege afgesproken met Leo en na een vlotte rit bereikten we het doel, waar al duitse kano?rs bezig waren met hun spullen. Ook wij voerden het ritueel uit met de autopendel, kano sjouwen (wanneer wordt dat nou een olympische sport?) en de verkleedpartij om de rubberen pakjes aan te krijgen..
De brug bij de instap was zelfs voorzien van kanopoortjes, maar het was er ook zo druk dat we bijna meteen doorgevaren zijn naar de volgende stroomval. En omvallen deden we hier bijna allemaal. Het valt toch tegen dat rollende water, ook al is het zo?n klein ding. Ook is het dan wel handig dat het spatzeil goed vastzit. En dat eskimoteren moet er ook weer even inkomen. Maar het water was lekker van temperatuur en de zon scheen. Achtervolgd door de meute kanovaarders gingen we elke keer een stroomversnelling verderop. Lekker wat water, niet te wild, prima voor de beginner en als je wilt spelen en ook voor de meer gevorderde vaarder zitten er nog genoeg leuke plekken in. En als je dat te saai vindt, ga je toch gewoon achterste voren de stroomvallen af? Ja, af en toe ga je nat, maar dat is met zulk weer en een dik pak aan alleen maar lekker. En dat bij de tweede om keer voldoende rust en techniek aanwezig was om met de eskimorol weer overeind te komen, voor het eerst op echt stromend water!, dan geeft mij dan een enorme kick. Met de zon, blauwe lucht, rondcirkelende buizerden, geelgroene ruisende herfstbladeren aan de bomen en af en toe de blauwe flits van een voor ons uitscherende IJsvogel, het kan niet meer stuk. Dan nog het laatste stuk over de Rijn, een heel ander soort wildwater, naar het eindpunt in de haven.
Uitstappen, uit- en aankleden, opladen, pendelen en innemen, het hoort er allemaal bij, met Duitsers en al. En nu we vlakbij een schitterende locatie voor een lekkere afsluitende consumptie gevonden hebben, is Neuss helemaal een geweldige locatie om te gaan varen. Ook al moesten we wat lang wachten, het niet verveelt niet door het uitzicht op de Rijn en voorbij varende containerschepen. Al met al een fijne en gezellige dag.