Brandingvaren Scheveningen 3 juni 2007

We dachten dat we met zijn drie?n zouden gaan, maar gelukkig belde Leo de Jong zaterdagavond ook op en vroeg hoe laat we weg zouden gaan. Jan Westerink bracht zijn auto naar Ruurlo, zodat Corrie met het vlees van de BBQ naar Lochem kon, terwijl ik samen met Tobias, en Jan naar Deventer reed om daar Leo op te pikken. Een krappe anderhalf uur later reden we de boulevard in Scheveningen op en parkeerden onze auto naast een strandpaviljoen. De zee oogde kalm, maar we zagen toch nog wel wat golven om te oefenen. Het was eb en begon weer te vloeden, waardoor de surfgolven zich verplaatsen naar de plekken waar de zandbanken en muien zitten. Een mui is een ondiepte achter een zandbank. Het gevolg is dat de lange golven die de zandbank bereiken hun golflengte verkorten, hoger worden en gaan omrollen. Daar komt het witte schuim dan van en dat is de plek om te zijn. Je vaart dus door de branding heen naar deze omrol plek en dobbert daar totdat je een mooie roller in wording ziet. Even strak aan de peddels en je pakt deze omrollende golf mee. De kano wordt als het vare meegepakt en je surft naar de kust toe. Hoe beter je de kano recht weet te houden hoe langer je kunt profiteren van de energie die in de golf zit. Kom je wat schuin op de golf te liggen, dan is het zaak met de peddel in de golf de boot op koers te houden. Uitgesurft draai je je boot weer en herhaalt dit verslavende spelletje weer. Mocht het een keertje misgaan dan kun je eskimoteren (toch niet voor niets geleerd) of gewoon gaan zwemmen. De boot een de kust legen en opnieuw door de branding heen. Wij hadden nu windkracht 3 a 4 er de golven zijn dan maximaal 1 a 1,5 hoog. Iedereen kan in deze wind het gaan leren. Het enige wat je wel moet kunnen is opkanten en de peddelsteun, want anders lig je bij de eerste de beste golf waarschijnlijk om. Tegelijk kun je in de uitrollers wel oefenen met dat bootgevoel en de peddelsteun. En anders kun je goed terecht in de oefendagen in het zwembad de Dennen in de komende vakantiemaanden in Vorden. Na een uur anderhalf uur varen, zijn wij mestal moe en toe aan een kop koffie, wat krachtvoer of een kopje soep. Daarom nemen we altijd een strandtentje mee om onze spullen in te zetten als we aan het varen zijn. Omdat we deze keer allemaal fanatiek aan het varen zijn geweest , zijn we vergeten foto?s te maken van onze kapriolen. Gelukkig hebben we van de rustmomenten wel een mooi kiekje. Zondag 1 juli gaan we weer varen. Ben jij er dan bij?