Kanocursus succesvol verlopen

Kanocursus succesvol verlopen

Ook dit jaar heeft de LKV Njord een kanocursus georganiseerd voor hen die het kanovaren onder de knie willen krijgen. We kregen uiteindelijk 24 cursisten die het kanovaren wilden leren. Dankzij de instructeursinzet van Hans Maarse, Henk & Lidy Groeneveld, Jan Westerink, Berend Kers, Bart van alten, Leo Lucas, Yvonne Both en Eric van Capelleveen konden we weer vijf cursusmomenten aanbieden. We begonnen in het zwembad te Lochem met het ?watervrij? maken. Dat komt neer op het leren balans krijgen in de boten en het leren met een spatzeiltje kunnen varen. Een spatzeiltje houdt het water goed uit de boot, maar wanneer je onverhoeds omslaan, moet je het wel kunnen losmaken om uit de kano te kunnen zwemmen. Dat moet een vertrouwd gevoel zijn, mocht dit gebeuren. Ook oefeneden we in het zwembad het rechtuitvaren, achteruitvaren en voor hen waar het leren snel ging, de peddelsteun. De instructie-avonden op de Berkel bleken allemaal droog te zijn, dat wil zeggen dat de temperaturen aangenaam waren en we geen regenbuien hebben gehad. Gezien het weer in mei en juni dit jaar wel opmerkelijk. Daar oefenden we in slalomvaren, bochten, remmen, behendigheid en de boog- en werkslag. Ook hier kwam het opkanten (iets scheef hangen om zo de boot te laten draaien) aan de orde. De kinderen onder ons oefenen met het toernooivaren, een watervariant van de middeleeuwse riddertoernooien waar ridder elkaar uit het zadel probeerden te wippen. Onze kick zat in het rakelings langs elkaar kunnen varen vanuit tegengestelde richtingen zonder tegen elkaar te botsen. Ook werden de slalomtechnieken extra op de proef gesteld met het varen onder de Berkelbruggen. Na afloop moesten de kano?s natuurlijk weer schoon gemaakt worden, en dat bleek ook best leuk om dat samen te doen. Ik schoot enkele kiekjes.

Ik kan niet anders zeggen dan ik heb gezien dat de cursisten allemaal een fraaie prestatie hebben neer gezet. Hoewel niet iedereen op de laatste instructieavond de duik vanaf de glijgoot heeft gemaakt , hebben we toch 24 geslaagde cursisten. Ik proefde bij een enkeling aal de wens om te gaan wildwatervaren, zeker toe ze afgelopen week zagen hoe het varen bij kanopolo er aan toegaat. We sluiten de kanocursus op 23 juni af met de Midzomeravondtocht en hopen natuurlijk dat de cursisten enthousiaste kanovaarders blijven en zelfs lid worden van onze sprankelende vereniging. Ik nodig hen in ieder geval uit om op donderdag 28 en vrijdag 29 juni in Ruurlo in het zwembad de Meene te komen kijken en deelnemen aan de demonstraties kanoslalomvaren en glijgootvaren.