Mijmering – Jul/Aug 2006

Voordat ik een nieuwe mijmering tik, lees ik altijd nog even de vorige door. Waar had ik ook al weer over geschreven. Dat was dus onder andere over jagen. Het jagen op de Veluwe. Vroeger jaagde de mens uit noodzaak, nu als hobby. Als kind vond ik dat jagen maar niets. We hadden thuis een boerderij en een enkele keer in het jaar stroopten de jagers met drijvers de akkers en de weilanden af om wild, met name hazen, te schieten. Aan de ene kant van een akker lagen enkele jagers op strategische punten met het geweer in de aanslag, meestal in een slootkant, en vanaf de andere kant werden de hazen, fazanten en patrijzen opgedreven in de richting van de jagers. Ik vond dat als kind vreselijk en ik vond het een laffe daad. Na zoveel jaren is van die emotie niet zoveel over, maar ik begrijp nog steeds niet goed dat mensen plezier in jagen kunnen hebben. Hoewel, ik kan het me wel een beetje voorstellen. Het is natuurlijk een bepaalde kick om raak te schieten, het oude jagers instinct, een mannelijke gevoel (!?). Anderzijds snap ik niet dat je plezier in doden kunt hebben. Maar ieder mens, in dit geval iedere man, zit dus anders in elkaar. Toch zijn er denk ik ook jagers die daarover heen zijn gegroeid en dus jagen vanuit een bepaald plichtsbesef, vanuit de doelstelling populatie beheersing. Als een soort predator. Zo van, ik vervul een roofdier functie. De zwakke dieren schiet ik er tussen uit en doe zo nog iets goeds voor de populatie. Denk dus aan het predator model van Staatsbosbeheer. Soms kan iets wat slecht voelt toch nog goed zijn.

En heb ik nog gekanood? Jawel, zelfs vier dagen in Groningen. Door het agrarisch land van Groningen en door kleine dorpjes met namen als Baflo, Onderdendam, Warfum, Eenrum en Molenrij. Dorpen waarvan er ??n op de vier een supermarkt heeft. Wie denkt dat Groningen saai is, vergist zich. Zeker om te varen zijn er heel wat leuke watertjes en het lukt ook prima om een trektocht in een rondje te varen. Bijvoorbeeld, starten in Winsum en eindigen in Winsum. Ja, Winsum, camping Maarenland, daar schijnen ze wel goed te boeren. Het ziet er daar allemaal pico bello uit. Een camping die tijdens de koude en natte dagen rond hemelvaart nog gasten trok, wat van andere campings niet gezegd kon worden. Overigens was dat bij ??n camping niet meer mogelijk. Deze was failliet. Gelukkig mochten wij, twee gezinnen, nog van de gereserveerde trekkershutten gebruik maken. Alles functioneerde nog, en het waren ruime trekkershutten met meer voorzieningen dan meestal het geval is. Verder geen mensen, behalve een soort toezichthouder. Op zich een mooie camping, maar het verval had zich al duidelijk in gang gezet. Het was tevens de mooiste avond van de vier, en we konden dus gezellig bij het kampvuur zitten mijmeren. De kinderen die vermaakten zich er prima. Wat wil je, een camping voor jezelf alleen.
Zondag weer richting Lochem. Onderweg een toevalligheid meegemaakt, waarvan ik benieuwd ben hoe de kans berekening is voor dergelijk toeval. Precies op het moment dat we op onze autoradio het oude cabaret liedje ‘de snelwegkat’ werd aangekondigd zagen wij een dode kat langs de kant van de weg liggen. Je hoort wel eens kans berekeningen van bijvoorbeeld ??n op de tien miljoen en dan denk ik altijd, eigenlijk kan het je dus niet overkomen. Dat is dus een misvatting van mij.

Dit jaar het Pinksterkamp helaas maar voor de helft meegemaakt. Gelukkig nog een dagje gevaren op de prachtige Nieuwkoopse plassen en op het prachtige riviertje de Mije. Hoofdzakelijk zat ik in de Njordees rustig mee te peddelen. Zonnetje erbij, dus relaxen. Zondag moesten we weer weg en met een spijtig gevoel lieten wij een kamp achter dat zich voorbereidde op de volgende tocht.

Ook een spijtig gevoel geeft mij het afscheid van de column van Peter R. de Vries.
Ik heb ze altijd met veel plezier gelezen. Ze waren spitsvondig en met humor geschreven. Creatief en van hoog niveau. Ik weet wie er achter de schuilnaam zit, maar zal hem niet verklappen. Een tip licht ik van de sluier op. Hij was al een aantal jaren geen lid meer. Dus de nieuwere leden kennen hem ook niet. Ik ben benieuwd hoeveel van de leden die langer lid zijn weten wie hij is.