Duitse Berkel 2006

Bovenloop Berkel Gescher-Stadtlohn

Zondagochtend 26 februari rond 8:30 uur, buiten is het nul graden, maar wij gaan ervoor. Gisteravond belden er nog 3 af, maar die krijgen daar spijt van. Enfin spullen opgeladen en Hans Maarse wijst de weg door de binnenlanden van Borculo, Groenlo naar Vreden en zo door naar Stadtlohn. Daar parkeren we een auto en omdat we met zijn vijven zijn rijden we met ??n auto door naar Gescher. Bij een stuw/gemaal laden we af; nemen en kop koffie en vragen ons af hoe we zo gek komen om nu te willen kaan varen. Inmiddels sneeuwt het licht, maar het water lonkt. Goed ingepakt en allemaal voorzien van een surfpak stappen we te water. Enfin na 30 meter varen doemt het eerste obstakel op. O ja. in dit gebied was overvloedige sneeuwval en dat is te merken. Verschillende bomen liggen kris kras over het water. We manoeuvreren ons een weg en weten ons door de takken heen te banen. Soms door plat op de boot te buigen, soms door de peddel schuin naar voren te steken. Daar waar een klein stroompje de Berkel voedt, hangen ijspegels, maar het stromende water bevriest niet. Als ik opkijk zie ik dat we allemaal handschoenen aan hebben. Sommigen hele professionele die aan de peddel vastgeklemd zitten, andere zoals Remco hebben duikhandschoenen aan. Zelf red ik me met leren tuinhandschoenen.

De Berkel slingert zich door het landschap en tussen opengeschuurde zandwallen geeft de meanderende rivier een heel fraai vaargenot. Elke 20 meter geeft nieuwe verrassingen. We helpen elkaar door op een gezonken boom te gaan ligger, elkaar een zetje over een boom te geven, takken weg te breken en instructies te geven hoe in het snelstromende water je de hindernissen het best kan nemen. Ik wou dat ik mijn WW boot had meegenomen. Dan kun je goed manoeuvreren. Maar ja met de Mystic zal ik me moeten redden hetgeen aardig lukt. De nieuwe en fraaie zeekano van Berend geeft wat meer hoofdbrekens, die Lidy met haar zeekano ook heeft. Maar met wat inventiviteit weten we elke barri?re te nemen.

Dan blijven Lidy en Berend plots achter, ze komen niet achter de vorige bocht weg. Even terugvaren, tegen de stroom in. Dan blijkt Berend het koude water getest te hebben. Hij kantte verkeerd op en in een opwelling was het zwemmen geblazen. Met zijn surfpak aan is dat evenwel geen ramp. Hij klautert snel uit het water en hoost de boot leeg en stapt pardoes weer in. No sweat. Nee als je het koud krijgt is er geen zweet. Maar het pak werkt goed en Berend krijgt het niet koud. Hij voelt zich wel wat onwennig nu hij is omgegaan. Maar als ik zie hoe hij zich redt uit de tweede keer omslaan, dan hebben de kanolessen in het zwembad succes gehad. De tweede keer omslaan is geen uitstappen, Hij pakt vaardig de punt van de boot van Lidy die te hulp schiet en weet zich na 15 meter doordrijven weer recht te zetten. Knap hoor, die kan zo mee met Wildwater varen. De forse stroming drukt de lange vlakwaterkano?s snel dwars in de stroom. Als je niet sneller dan het water vaart omdat je behoedzaam wordt bij de vele bochten en passages, heeft dat een averechts effect.

Wat later ervaart Remco dat je in stromend water beter niet aan een tak kan gaan hangen tenzij die erg stevig is en jij ook. Terwijl de stroom hem verder stuwt wordt de hoek tussen het vasthoudplekje en de kano steeds schuiner. Als je dan loslaat, moet je zwemmen. Maar ook deze bink klimt snel weer in de kano en vaart verder. Verontrust informeert Hans Maarse regelmatig of de mannen het niet koud hebben, maar dat is niet het geval, De pakken werken goed.

Zo varen we door en met enkele korte tussenpauzes weten we de 15 km lange etappe in een uurtje of zes te voltooien. Het kostte heel wat manoeuvreerwerk, maar het was een fantastische tocht. We hadden sneeuw, zon, fraaie natuur, mooi stromend water, uitdagingen te over. Dit stuk is ook zeer geschikt om als WW 1 rivier te varen als er genoeg afvoer (debiet) is. Eens kijken hoeveel afvoer we nu hadden.
zie ook http://www.umweltamt.org/ Via het kaartje UMWELTDATEN zie je dat zich in LUTUM een peilschaal bevindt en die een waterstand rond de 60 cm aangaf voor afgelopen zondag 26 februari. Hier kunnen we dus kijken hoeveel water er in de Berkel staat.