Peter s. de Vries – Jan/Feb 2006

Peter S. de Vries
Feestdagen, wat moet ik ermee?

Ik zag laatst de nieuwe kerstclip van ?de jeugd van tegenwoordig?. Je weet wel dat rapgroepje van Watskeburt. Katja Schuurman zingt wulps gekleed het refrein. Geen onaardig uitzicht maar ook geen onaardige tekst. Afgezien van wat oversekst uitspraken die de heren niet schuwen (zeker niet in andere liedjes), zetten ze wel even een goed standpunt neer over het overtrokken kerstgedoe. ?Ik heb geen honger maar ik prop me vol? een van hun zinnen. Dat is ook een beetje wat ik tegen kerst heb.

Wat betreft mijn eigen kerst; prop ik me ook vol. Van al dat lekkers blijf ik ook niet af. Maar toch, het is allemaal een beetje gemaakt. Bij eigen huis en tuin e.d. kijken ze naar de laatste kersttrends. Alsof ik elk jaar nieuwe ballen voor in de boom ga kopen. Weet je wat zo?n ding per stuk kost! Bleef het maar bij ballen. Intratuin Vreeman zal in Lochem ook dit jaar wel weer een file geven vanaf de schouwburg tot aan hun parkeerplaats.
Over eigen huis en tuin gesproken, ik hoorde laatst in het nieuws dat een aantal meiden uit een Amsterdams meisjesstudentenhuis dachten ook om maar eens een kamer te schilderen. Toen kwamen ze ineens twee webcams tegen met draadjes naar de buren. Nu is het van studenten vrij bekend dat ze nog al eens verhuizen (en dus schilderen). Dus (a) wie zegt jou dan dat de volgende bewoonster weer zo leuk is. En (b) misschien moet eigen huis en tuin naast het schilderen ook maar eens een itempje maken over het inbouw van webcams. Zelf heb ik een huisgenoot waarvoor ik geen webcam nodig (wil) hebben. De audio ondersteuning (door twee deuren heen) is dusdanig dat je daar geen extra prikkels van beeld bij kunt hebben.

Terug naar die Amsterdamse webcams. Stel je voor dat die draadjes bij jou uitkomen zonder dat je dat weet. Je hebt zelf nooit een videobeeld gezien maar viert wel een eenzame kerst in de cel. Zeker zo eentje van het type Schiphol (want er schijnen meer van dat soort
doe-het-zelf complexen in Nederland te staan). Maar dat is politiek.
Dat brengt mij tot de combinatie vrouwen en politiek. Angela Merkel, Rita Verdonk, Nelie Kroes, Hanja Maywegge; het zijn allemaal vrouwen van politieke klasse. Afgezien van hun inhoudelijke standpunt, staan ze hun mannetje. Dat laatste bedoel ik ook wat letterlijk. Want echt topmodellen zijn het niet. Niet dat dat hoeft. Balkenende en Donner zijn ook niet echte de meest sexy verschijningen. Het lijkt echter soms wel of mooie(re) vrouwen niet op dit machtsniveau mogen functioneren. Is er een soort van glazenplafon? De enige die ik laatste zag was een Belgische minister (meen ik) van ruim 30 jaar. Knap, intelligent en iets te oprecht over Balkenende zijn klein burgerlijkheid. Van het kaliber Femke Halsema toen ze nog lang haar had, zal ik maar zeggen. Dat ze bewust ongehuwd moeder was moest er wel even bijgezegd worden. Je moet kennelijk toch iets hebben waarmee je laat zien dat je de postbank leeuwenbrul bezit. Nou, ik kano bij Njord. Is dat wat?

Bevat het botenhuis trouwens al verlichting langs de daklijst, een verlichte boom, kerstman en trappetjes in de vensterbank? Misschien maken we dan kans op de Eneco straatprijs. Een prijs voor de mooiste verlichting. Ik dacht dat we volgens de reclame een beetje rustig aan moeten doen met stroom. Nou ja, het zal mijn klein burgerlijkheid wel zijn.

Zo, ik heb ook weer laten zien dat ik een kritische consument ben. Dan kan ik nu zonder schuldgevoel alsnog de komende dagen los gaan. Voor de komende tijd zet ik mezelf even op de naast staande kerstbal stand. Die is sinds kort helaas gelijk aan het beeld van mijn webcam naar de andere buren.

Prettig kerst en een gelukkig nieuwjaar!