Neuss Oktober 2005

Varen op de Erft oktober 2005

Zondagochtend 30 oktober 08:00 uur verzamelen in Lochem. We gaan uiteindelijk met zijn vieren zo is het plan. Leo de Jong, Jan Westerink en Eric en Tobias van Capelleveen. Het weer oogt goed en we hebben vannacht een uurtje extra gehad (omschakelen van zomer naar wintertijd). Boten geladen en het wachten is op Jan Westerink. Toch maar even bellen, je weet maar nooit. Enfin wat blijkt , Jan was zaterdag wezen jagen in Duitsland en omdat hij niet meer was teruggebeld had hij gedacht dat we niet zouden gaan. Jammer voor Jan. Wij rijden via de gebruikelijke route via ?s Heerenberg en Goch naar Neuss toe. Twee uur laten blijken we niet de enige die van het mooie en voor de tijd ongewone warme weer (17 graden) willen genieten. Op de parkeerplaats staan al een zestal auto?s van kanovaarders. Die blijken vooral in de wals te willen gaan spelevaren. Wij lopen iets verder stroomopwaarts en gaan nabij de brug van de Gnadermuhle te water. Omdat de waterstand niet bijzonder hoog is stroomt het water voornamelijk rechts onder de twee brugbogen door. De linker boog is kunstmatig geblokkeerd met stenen. Daardoor is er een forse stroming en over het verval van 1,5 meter ontstaan mooie golven en leuk keerwater. Even verder is ook een rots in het midden geplaatst waardoor je leuk kunt opvaren. We varen regelmatig terug via het keerwater en graaien dan fors in op de hoofdstroom die ons meepakt. Dat gaat niet altijd goed zo ontdekken Leo en Tobias, die beiden onderwater inspecties verrichten. Niet getreurd want je bent zo weer in de boot en gewoon opnieuw proberen. Zo spelen we een half uur op deze plek (we hebben de locatie geheel voor ons zelf) eer we doorvaren naar de wals. Daar is het nog druk en we varen door naar de versnellingen onder de brug. Hier is het wat rustiger en het is daar goed oefenen. We beproeven meerdere technieken en moe gespeeld besluiten we de Erft verder af te varen. Onderweg komen we nog een viertal stroomversnellingen tegen waar we soms nog wat kunnen spelen. De laatste twee zijn wel uitdagend en daar komen we niet meer tegen op omdat er nauwelijks keerwater is. Enfin we varen door en plots ligt de Rhein voor ons. Langs de linkeroever peddelen we stroomafwaarts naar de Sporthafen van Neuss, waar we aan land gaan. Tobias en Eric lopen daarna terug (2 km) naar de auto terwijl Leo de kuip van een WW boot als ligstoel uittest. Hij ligt bijna te slapen als we aan komen rijden. We twijfelen of we nog een toer zullen gaan doen. Uiteindelijk besluiten we via de bovenloop van de rivier de Roer (nabij Vlodrop/Roermond) te rijden om te bezien of je daar ook leuk kan kanovaren. De bovenloop in Duitsland blijkt veelal gekanaliseerd, maar wel al redelijk snel te stromen. Bij de grens wordt het een leuk meanderend riviertje dat vlot stroomt. Leuk voor de toercommissie om in een weekend te combineren met varen op de maasplassen en Maas. We geven de tip door. We aanvaarden de thuisreis en dan gaat het niet meer van een leien dakje. Veel wegomleggingen, zelfs een wegopbreking en veel weekendverkeer geven ons een fors lange thuisreis. De A73 die aangelegd wordt, een opgebroken N271 dwingen ons uiteindelijk naar Duitsland toe. We rijden vanaf Venlo via Geldern, Kevelaer en Goch, Kleef terug naar huis. Moe van de lange terugreis maar met een voldaan gevoel over de wel bestede zondag en het leuke varen vallen de ogen ?s avonds snel toe.