Biesboschweekend 2005

Nadat we in mei lid zijn geworden van de vereniging leek ons dit al gelijk ??n van de hoogtepunten van het jaar te worden. De prachtige natuur, de rust, de gezelligheid van de groep en het avontuur van het primitief kamperen sprak ons erg aan.
Al ruim voor oktober hebben we verschillende leden bestookt met vragen, want we wilden natuurlijk wel goed voorbereid voor de dag komen. De avond before toch Lidy nog maar even weer gebeld om laatste wijze raad en om de laatste stand zaken door te nemen. Op de valreep ook nog maar even een hoedje gekocht om eventuele regenbuien te trotseren. Ons kan dus niets meer gebeuren?

S ?ochtends vroeg hebben we de boten geladen. Na bijna 1 1/2 een uur rijden hielden we een korte koffiestop. Het voelde best wel fris aan langs de benen en ik begon zowaar toch enige twijfel te krijgen over mijn weloverwogen kledingkeuze.
Vol verwachting kwamen we een half uur later aan in de Biesbosch.
We zijn met z?n 10-en ; Lidy, Henk, Diederik en Gijs-Jan, Jaap en Ellis, Anne en Remco, en Bart en ik .

Alvorens te water te gaan denk ik nog snel even een sanitaire stop te maken, oeps, de vele brandnetels maken dat ik mijn billen het eerste uur niet meer koud heb. Lidy was helemaal verbaasd dat ik niet even van het toilet boven aan de dijk gebruik heb gemaakt.????. tja?..

Vol goede moed gaan we te water; 7 bemande 1-persoonskayaks, 1 halfbemande duokayak en een Canadees met een flinke hoeveelheid hout om s?avonds een flink vuur van te stoken.
We zijn nog maar nauwelijks op het water of het begint te regenen; wat een timing??.met ons hoedje op en een regenpak aan voelen we hier echter niets van??.. Piet (Paulisma) heeft echter verteld dat het in de loop van de dag droog zou worden en Piet kan het weten???..
Wat volgde was een prachtige tocht over brede en smallere delen van de Biesbosch. Af en toe zagen we wat beversporen en Bart heeft wel 3 ijsvogeltjes gezien. Het gebied ademt rust uit.
De stops plannen we heel tactvol steeds tussen de regenbuien door.
Tegen 17.30 uur worden we op het strandje van de campingplaats onthaald door de zus van Henk, Truus en haar man Wout. Zij liggen met een comfortabel jacht dicht bij de plek waar wij de nacht door willen brengen.

In no-time had de familie Sterne het tentje staan inclusief het grafkaarsje voor het nachtelijke ongemak. Ook Remco en Anne hadden duidelijk vaker gekampeerd; behalve dat de tent er razendsnel stond, weet ik nu ook dat als ik iets opblaasbaars bij me heb bij hun terecht kan voor een fatsoenlijke pomp. Ondertussen kwamen Truus en Wout met een kan verse koffie. Dat ging er natuurlijk wel in.
Ook wij hebben vaker gekampeerd en ook ons lukte het om de tent strak op te zetten.
Lidy en Henk hebben voor een afdakje gezorgd voor als het zou gaan regenen.
Hoezo regenen? We hebben hier helemaal geen spat regen gezien!! Piet had dus toch gelijk.
In de tussentijd dat wij de tentjes opzetten, zijn Diederik en Gijs-jan aan het vissen gegaan; er moest tenslotte toch wat te eten op de plank komen na ca 1 uur kwamen ze terug met wel 9 vissen!!

Na een overheerlijke maaltijd met erwtensoep hebben we met een aantal personen een korte avondwandeling gemaakt. Nog even snel op de tv in de boot van Truus gekeken naar de jurk van prinses Aimee (vandaag getrouwd). Met een log regenpak en een slobbertrui aan, plasticzakjes om de sokken en waterdoorlatende schoenen, voelde ik wel een schril contrast met de elegante bruid, maar dat mag de pret niet drukken.
Bij terugkomst hebben we het vuur aangestoken en met z?n allen koffie en thee gedronken. Het was heerlijk weer en erg gezellig om met z?n allen rond het kampvuur te zitten. Een beetje mijmeren??.. Truien, sokken en allerlei andere kledingstukken werden in de buurt van het vuur gehouden om te drogen.

Henk zat vol bewondering naar een bepaald punt in het vuur te staren; ?gek h?, dat er zo ver van het vuur zomaar een vonkje blijft branden?..? nog niet eens uitgesproken kwamen we beiden gelijk tot de conclusie dat het de surfschoenen waren die in de brand dreigden te vliegen??.. Er volgde een snelle reactie die de schoenen spaarden voor de ondergang. Pfff???

Toen de sterkere drank boven tafel kwam lag het merendeel van de groep al op ??n oor. Het smaakte echter voortreffelijk en het was maar goed dat er niet meer mee kon in de kano?s anders was ik de volgende dag beslist niet in zo?n rechte lijn naar huis gekomen??..
Ruim voor middennacht lag iedereen in de tent. Van slapen kwam bij mij echter niet zo veel; toch teveel verwend met een zacht matras en een dito kussen, maar ook dit kon mijn humeur niet bederven.

De volgende dag werden we wakker met stralend weer!!
Na het ontbijt hebben we de boel weer opgepakt en zijn met alles weer te water gegaan. Het was een prachtige dag. Gewoon warm. We hebben ook nu weer een prachtige tocht gevaren. Af en toe door hele smalle stukjes, waar je de peddels nauwelijks nog kan gebruiken. Terwijl je ze wel nodig hebt om in het water liggende boomstronken en boven je hangende takken te ontwijken. Bijna op het eind van zo?n stuk van wel een paar honderd meter, was het nog even spannend of het wel ging lukken, of dat we met allen in de achteruit zouden moeten??.een nogal fors uitgevallen boomstronk lag vlak onder het wateroppervlak??de kunst is er met de juiste snelheid en een aantal ?hupjes? overheen te varen?????..Jaap heeft hier een belangrijke taak vervuld als loods??Vooral Henk en Lidy werden op de proef gesteld met de canadees??..maar uiteindelijk overwonnen ook zij deze krachtmeting met de natuur !

Tegen 15.00 uur kwamen we met z?n allen weer bij het beginpunt aan. Tevreden over de tocht en alles lekker droog gehouden. Allereerst ging de bloedhete regenkleding uit. Dat hadden we beter niet kunnen doen??.we hadden de boten nog net niet allemaal opgeladen toen er een hoosbui losbrak, die ook nog eens van geen ophouden wist????en helaas kwamen we niet allemaal op tijd bij de auto om de regenkleding weer aan te doen???.en bomen bieden in dit jaargetijde niet zo veel beschutting meer. Na, ik denk wel een half uur, hield het geleidelijk aan op en konden we het laatste deel van de spullen op- en inladen. Voor een enkeling van ons was het uiteindelijk toch wel prettig om reservekleding mee te hebben.

Om 16.00 uur vertrokken we weer richting Lochem. Toen we daar rond 18.00 uur aankwamen was de poort al open en volgde een warm onthaal door de rest van onze familie.

Na het nodige schoonmaak- en opruimwerk zijn wij vermoeid, maar zeer voldaan en tevreden huiswaarts gegaan.