Lezing Kanovaren in Polen 2005

KANOVAREN IN POLEN, NEPAL EN ZWEDEN.

Vrijdagavond 14 oktober kwam oud-lid Jan de Greeff en zijn vriendin Ineke Pikkerij naar Lochem, om dia?s te laten zien en te vertellen over hun kanotrektochten in Polen, Nepal en Zweden. Deze activiteit werd georganiseerd in het kader van ons 25-jarig jubileum.

Jan kon de weg naar ons clubgebouw nog goed vinden, ondanks dat er in de loop der jaren nogal wat veranderd is. Jan was in de beginjaren ?80 lid van Njord. Omdat Jan verder wilde met kanopolo en wildwatervaren, heeft hij de overstap naar DKV gemaakt. Hij vond het leuk om nog eens bij Njord te mogen komen en had er erg veel zin in.

In de kantine was het gezellig druk. Na een kopje koffie met cake, ging Jan van start met dia?s uit Polen. Jan en Ineke zijn met hun eigen Canadees en auto naar het oosten van Polen, tegen de Russische grens, gereisd. Via,via waren zij in contact gekomen met iemand van de VVV in Nowogrod, die hun naar het beginpunt van de Biebrza heeft gebracht.

De Biebrza voert door het schitterende watermoeras van het Nationaal Park Biebrzanski-Krajobrazowy. De Biebrza: een laaglandrivier, meanderend door onbedorven landschap, zoals dat lang geleden ook in ons eigen land bestond. (We praten over de beginjaren ?90.)

De Biebrza is een lustoord voor watervogels, o.a. gewone ooievaars en zwarte ooievaars, ijsvogels, wouwen, vis- en schreeuwarenden. Jan had zelfs een dia van de nesten van de oeverzwaluw. Om te mogen kamperen (wild), heb je een vergunning nodig. In het gedeelte van de Biebrza, dat dwars door het Park loopt, vind je geen dorpjes en dus geen winkels, je moet dus voldoende voedsel en drinken meenemen. In het gedeelte dat net buiten het Park ligt, tref je wel dorpjes aan.

Soms hebben deze dorpjes wel een winkel, die echter alleen bier en koekjes verkoopt. Water kun je hier halen uit de put bij een boerderij. De mensen zijn erg gastvrij. De huizen zijn er van hout en zien er ouderwets uit.

Het land wordt er met paard en wagen bewerkt. Een echt stukje puur natuur, voor ons heel romantisch om te zien, maar we kunnen ons voorstellen, dat de mensen uit Polen hier anders tegenaan kijken. Er zal in de tussentijd wel veel gemoderniseerd zijn. Daarna liet Jan ons dia?s zien uit Nepal. Een heel andere cultuur. Hindoe?stische tempels, beelden van goden. Zelfs een raam met gordijn, waar achter een meisje (een gere?ncarneerde godin) woont, die maar 1 keer per jaar buiten komt voor een processie; echt zielig vonden Diederik en Gijs-Jan dit. Jan en twee vrienden hebben in Nepal een trektocht over de Sun-Kosi gemaakt. Deze tocht hadden ze zelf geregeld. Er ging een gids met raft mee. De raft werd gebruikt voor de bagage en de zieken, want ze zijn allemaal wel een dag ziek geweest. Het water (ww 3) voer door een kloof. Ze kampeerden aan de waterkant.

Bij het aan land gaan zagen ze niemand, maar binnen een mum van tijd kwamen er overal kinderen vandaan. Zelfs een gekochte en zelf geslachte kip, konden ze niet alleen opeten. Het vervoer via land van de kano?s zag er wel apart uit, eerst boven op een bus, op de terugweg op een open auto en later zelfs boven op twee ossen.

De overstap naar Zweden is dan ook groot. De overeenkomst, het wildkamperen, mag overal aan de waterkant. Zelfs op eilandjes met (vakantie)woning, mits je niet in het uitzicht staat van de woning. Helaas weet Ricco dat dit wel eens anders is, hij werd met z?n kinderen, ?s avonds om 10.00 uur nog weggestuurd. Jan en Ineke hebben in Zweden twee trektochten gemaakt, 1 in het land zelf en 1 langs de oostkust. Het zag er erg mooi uit. Er borrelden weer kanovakantie-idee?n op bij deze en gene.

Het was een leuke en leerzame, maar bovenal gezellige avond. Jan en Ineke werden bedankt en kregen als dank een kano- boek. Jan en Ineke genoten er zelf ook erg van zag ik wel.

Dit was dan de laatste activiteit in het kader van ons 25 jaar bestaan.

Wij hopen dat jullie van de activiteiten net zo genoten hebben als wij.