Pinksterkamp 2024 Haarlem

Dit jaar zochten we Haarlem op voor het Pinksterkamp. Op camping De Liede hadden we een eigen hoekje voor ons Njord kampement, 6 tentjes, 1 caravan en 1 camper. Twaalf deelnemers, geen twaalf apostelen maar 10 vaarders (Yanto, Leo L, Leo de J, Yvonne, Hans M, Henk, Janny, Bjorn, Marlies en Ellen) en 2 drooghouders (Lidy en Saskia). Ellen was te gast en dat mogelijk al de zesde keer. Na de opening van het 41e Pinksterkamp, onder een fijn zonnetje, was het aan Lidy de eer om de, de dag ervoor bij Arjen Bloem aangeschafte nieuwe kano, officieel te dopen.

Dag 1 staat een tocht naar het Bolwerk van Haarlem op de rol. Via de wateren Buiten Liede, Binnen Liede, Mooie Nel en het Spaarne op. Aan de Spaarne was van alles te zien. Schepen aan de oever. Aan de ene zijde industrie en aan de andere zijde woonwijken. Aan de oever een fraai groot en oud industrie pand waar nu de ‘The Idea Factory’ is gevestigd. Vanaf de Spaarne voeren we de Klopperssingel en vervolgens de Schotersingel op, waar we aan het einde er van een mooi plekje vinden voor een welverdiende pauze. Aan de singels is aan de vorm te zien dat het vroeger tot het verdedigingswerk van Haarlem behoorde. Vandaar de naam De Bolwerken.

Vanaf de Singel zien we veel wandelaars. Het is de dag van de Kika loop. De finischpost is naast de Kloppersingel waarmee we dus ook worden getrakteerd op vrolijke muziek waarmee de lopers worden verwelkomt. De Dixies daarbij komen sommigen van ons wel van pas.

Na een gezellige stop in het zonnetje op een hele fijne plaats aan de Schotersingel worden we bezocht door Lidy en zoon Diederik die een dagje Haarlem doen. Na de pauze dezelfde route terug en op de Spaarne langs een soort van scheepskerkhof met 10 – 15 schepen of is het een soort marktplaats voor schepen? Terug op de camping nog een ontspannen zit in de zon en ’s avond koffie met de Haarlemse Halletjes. Kleine maar lekkere koekjes.

Op dag 2 een lange tocht waarbij dezelfde als dag 1 moet worden om door Haarlem te kunnen varen. Op de mooie Nel is een zeilvereniging met veel leerlingen druk actief met zeilles. Via de binnen Spaarne naar de zuidkant via Cruquius over de Molenplas terug naar De Liede. Onderweg een stop bij de Haarlemse Kanovereniging, de voormalige kanovereniging van Yanto waar hij helaas haast geen oude bekenden ziet. Smachtend naar de tweede stop wordt 600 meter voor het eindpunt een steigertje gevonden om aan te leggen, tja. Die avonden volgens een oude Pinksterkamp traditie gezamenlijk pannenkoeken bakken. Ook de avond weer aangenaam in het zonnetje.

Dag drie weinig zon en voorspelling van buien in de middag. Deze dag varen we heen en weer naar Spaarndam. Een dubbeldorp (Spaarndam-oost en Spaarndam-west) dat onder de gemeente Haarlem valt. Spaarndam ontstond rond een dam bij de monding van het Spaarne in het IJ die Graaf Floris V van Holland hier in 1285 liet aanleggen. Vanaf 1280 bevinden zich sluizen in de dam, de Kolkssluis is de oudste sluis. Even buiten het dorp bevinden zich twee forten, die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam: het Fort Benoorden Spaarndam en het Fort Bezuiden Spaarndam.

Weer terug bij de camping nog boten laden. De tenten waren die ochtend al ingepakt. Hans en Saskia blijven nog een nachtje achter. Marlies rijdt direct naar huis. De rest rijdt terug naar Lochem waar nog gezamenlijk buiten in het zonnetje een Chinese afhaalmaaltijd wordt gegeten. We kijken terug op en mooi Pinksterkamp. Lidy en ik waren er al een paar dagen eerder gegaan en hebben Haarlem ook bezocht en waren verrast hoe mooi en gezellig Haarlem is.

Foto’s zie https://www.lkv-njord.nl/fotos/nggallery/album/pinksterkamp-2024