Verslag Wedderveen / Ruiten Aa

Zondag 2 juni
Bart, Hans, Ron en ik (Björn) verzamelen ons om 7.30 bij het kanogebouw.
Na een rit van bijna 2 uur via Duitsland komen we aan in het Oost-Groningse Wedderveen.

We starten bij een haventje en varen al vrij snel het dorp uit en varen dan op de Westerwoldsche Aa. We varen eerst door een redelijk bosrijke omgeving wat later open is, maar toch wel leuk slingerend.
Even later gaan we rechtsaf het Veendiep in richting Bellingwolde waar we in een klein haventje een pauze houden. Er lag daar nog een mooi oud schip. Eenmaal buiten het dorp is dit een smalle rechte vaart met aan eenzijde bos.
Vervolgens waren we rechtsaf het Tijdenskanaal in, dit is een brede vaart met aan weerszijden een weg en door de dijk is er weinig zicht op de omgeving. In Veelerveen bij de stuw houden we onze 2e pauze en we zijn dan zo’n beetje op de helft. Vervolgens varen we rechtsaf het Mussel – Aa kanaal in dit stuk is weer wat leuker met meer zicht op de omgeving, even later varen we ook weer een bosrijkere omgeving in.
Het valt op dat het overal zo rustig is, zonder veel toeristen.

Net iets ten westen van Veele stappen we over op de Ruiten Aa, dat is het mooiste stuk waarbij we op een beekje varen die amper 3 meter breed is en door een natuurgebied gaat en vele meanders kent. Ook het ijsvogeltje heeft Bart hier nog waargenomen. Op dit stuk kwamen we enkele vistrappen tegen die via het midden goed te doen waren. Het laatste stuk vanaf Wedde wordt de Ruiten Aa weer wat breder.
Omstreeks 16.00 uur komen we aan op het eindpunt, om vervolgens rond 18:45 uur weer in Lochem aan te komen.