Veluwerally 2005

Zes Njord-mannen varen 50 km tijdens de Veluwerally

Op zondag 25 september vond de 28e Veluwerally plaats. Dit jaar deden zes mannen van Njord mee. Geen vrouwen ditmaal, wat zelden voorkomt. Eric van Cappelleveen, Remco Prins, Ricco Veldkamp, Hans Maarse, Leo de Jong en Henk Groeneveld lieten deze editie niet aan zich voorbij gaan. De meesten hadden hem al meerdere malen gevaren. Remco voer hem voor de tweede maal, maar voor de eerste maal individueel in zijn eigen kajak. Vorig jaar had hij hem voor het eerst gevaren in de Njordees, die dat jaar met elf mensen werd bevaren. Leo de Jong voer hem voor de allereerste keer. Waarom dat zo lang heeft geduurd weet ik niet, maar hij had er geen spijt van. Misschien was hij be?nvloed door Yvonne, die de Veluwerally niet ziet zitten vanwege de massaliteit. Vooral het laatste deel tussen Zutphen en Deventer beviel hem prima. Dat is ook een prachtig stukje, waar het stiller om je heen wordt. Geen verkeersgeluid, haast geen huizen te zien en ook zie je nog maar weinig kano?rs meer door de verdunning die optreedt in het veld. Ook met de scheepvaart was het erg rustig. De combinatie mooi weer, rust en een heerlijke stop ter hoogte van Gorssel, maakte de start in de ochtendregen helemaal goed. Dat het nog mooi weer zou worden was een meevaller. ’s Ochtends om 8 uur was het nog droog, maar de lucht was zwaar. En jawel, na 500 meter varen begon het toch echt te regenen. Een blik op het wolkendek leerde ons dat het verstandig was de regenkleding aan te trekken. Alleen Remco, de bikkel, hield het bij een T-shirt met zwemvest. De regen hield aan tot vlak na Dieren waar we onze eerste stop maakte. Net aan de koffie hield de regen het voor gezien en konden we al vrij snel daarna de eerste zonnestralen verwelkomen. De zon liet het de rest van de tocht niet meer afweten. Direct na de stop de 1e controle post waar Henk Boekschoten (onze oudvoorzitter van gewest oost) ons met een appel van enige vitamintjes voorzag. Aan Eric was dat eigenlijk niet zo besteed , want hij had zo’n modern drankje waar een enorme waslijst aan vitaminen, suikers, mineralen e.d was ingestopt. Ja, als je dan geen 50 km kan varen? Volgens Leo was het een gevaarlijk drankje, want als je er meer dan zeven drinkt heb je een Vitaminevergiftiging. Henk had een of ander drankje met een onbestemd groen kleurtje, wat volgens de anderen niets anders dan een heksendrankje kon zijn. Wat er in zat wilde Henk niet onthullen, wat eigenlijk alleen maar ermoedens bevestigde. Maar goed, het zestal wist ook deze veluwerally te volbrengen, hoewel dat bijna nog mis is gegaan.

Tijdens de stop bij bij de Bult van Ketje in Zutphen waren Remco en Henk bijna hun peddels kwijt geraakt. Dankzij oplettendheid van Eric konden de ‘dieven’ nog net op tijd worden achterhaald. Een groep met huurboten had in de Zutphen de 35 km. volbracht en bij het inladen van de boten had een van hen de peddels onder haar hoede genomen. Ze wist alleen niet dat ze met twee peddels meer vertrok dan ze waren begonnen. Maar goed, na een weldadig lange pauze en wat praatjes met de leiding van ‘De Clan’ uit Warnsveld, die de controle post bemande, kon de laatste 15 km worden afgelegd. Dat laatste stukje was nog even genieten, ook dankzij een weldadige stop ter hoogte van Gorssel.

Tevreden en weer een medaille rijker.