Scheveningen Jun 2005

Golfvesten? bij Scheveningen 5 juni 2005

Alweer de tweede mogelijkheid dit jaar om je letterlijk meester van de golven van de Noordzee te voelen. Om 7:30 vertrekken vanuit Lochem en op weg naar de afslag N345/A1 waar we de Familie Groeneveld zullen ontmoeten. Wij, Jan Westerink, Jessica Kuiper, Tobias en Eric van Capelleveen maken het deelnemersaantal samen met Henk, Lidy, Diederik en Gijs Jan op acht deze keer. Omdat Eric en Tobias later op de middag nog naar een verjaardag in Doorn moeten rijden Jan en Jessica ook met de groene Peugeot Partner naar Driebergen NS, waar we deze partner achterlaten voor de rendez-vous. Om 10:00 strak rijden we na veel regen onderweg een droge Scheveningse Boulevard op. Ter hoogte van de monding van de Scheveningse haven stoppen we en laden we alle strandspullen uit. En dat zijn niet alleen kano?s en reddingsvesten , maar ook helmen, peddels, schepjes, proviand en twee strandtentjes. Die laatste zetten we op om een beschut plekje te hebben, want er staat toch nog een zuidwestenwind van kracht vier. Ideaal om te varen en zeker nu we precies tegen tijwissel vloed/eb aan zitten. Al snel wagen Jan, Jessica en Lidy en Eric zich in het water om de golven te trotseren. Zijn zij de eersten, Nee hoor, Diederik, Tobias en Gijs-Jan zijn dan al een poosje aan het ?golfvesten?. Dat is een nieuwe sport die de gehele dag in zwang blijf. Je trekt een lekker warm surfpak aan, doet een zwemvest aan en laat je in de branding lekker deinen dan wel meesleuren naar het strand. Omdat de windkracht 4 mooie maar eenvoudige golven maakt is het voor de beginners ook leuk varen in het voorste gedeelte van de branding. De ?die-harts? varen wat verder de zee op en nemen het tweede deel van de branding als werkgebied. Daar liggen ze, na een tochtje recht door de golven heen, te wachten op die mooie golf waarop ze zich naar het strand laten surfen. Je ziet deze golven wel aankomen. Ze kondigen zich aan met een klein wit randje boven aan de golfkop. Als ze 10-15 meter van je verwijderd zijn, start je met het peddelen zodat je op snelheid bent als de golf je ?pakt?. Zodra de golf je oppakt en je een meter hoger op het water komt te liggen, steek je je peddel aan de zijkant van de golf om stabiliteit te houden en te kunnen sturen. Je snelheid is nu minstens verdubbeld en je surft op de kop van de golf het strand tegemoet. Als je zo een dertig meter hebt gevaren is het zaak weer af te draaien en een nieuwe golf te gaan zoeken. Gelukkig kunnen meerderen van ons met enthousiasme vetrellen dat ze dit meerdere keren gelukt is. Het gaat natuurlijk ook wel eens fout. Te laat gestart met snelheid maken, de golf flitst aan je voorbij. Niet gestabiliseerd op de golf, jammer, maar dan glijdt de golf alsnog onder je weg of je duikt onder en kan gaan zwemmen naar het strand. Wanneer we van 10:00 tot zeker 14:00 met slechts een kleine tussenpoos intensief hebben gevaren is het tijd om naar huis te gaan. Alle spullen weer op de boot laden en omkleden, hoewel dat met al die toeristen op de boulevard even slim handdoek vouwen was. Moe, voldaan en eigenlijk alweer benieuwd naar de volgende keer, beginnen we aan de terugreis.