Bekentocht 2005

Op veler verzoek ook een paar korte tochten in het programma, waarvan dit er ??n is. Dit houdt in dat we wel vroeg weggaan, 8 ? 10 km varen, om dan om ongeveer 14.00 uur terug te zijn.
De oorspronkelijke bedoeling was om de Baakse Beek te varen bij Vorden, echter veel overdragingen en een vaarverbod bij kasteel Vorden, maakten dit plan ondoenlijk.
Het werd de Eksosche Aa. Ooit van gehoord? Zo dicht bij huis en toch zo mooi! Dat we dit juweeltje nooit eerder ontdekt hebben!
De start was bij Almelo, iets ten zuiden van Wierden, langs het Twentekanaal. Bij het uitzetten van de tocht was het even zoeken naar een geschikte te-water-laat-plek, maar die is wel gevonden en er bleek zelfs een kanostoep te zijn.
De Eksosche Aa is een smal en ondiep riviertje met hoge begroeide oevers. Ook op de bodem groeien veel waterplanten. Enigszins slingerend door een zeer rustig landschap. Er zit een lichte stroming in. Na ongeveer een uur varen komt hij uit in de Midden-Regge.

We hadden een clubje van 10 personen. Ricco, Eric, Remco en Anne, Guus en Marlies met Rick en Koen, Leo en ondergetekende. Het weer was prachtig, zo?n 22?. De dagen ervoor was het rond de 30? dus we boften behoorlijk. Aan de vele jonge watervogels op het water kon je de lente goed aflezen. Vooral opvallend was het grote aantal zwanen die voor onze ogen wegrenden en opstegen. Wat een power! Een imposant gezicht.Zeer relaxed peddelend, in opperbeste stemming, genoten we van al dit fraais en van elkaar

Voor enige aarzeling zorgde een door mensen aangelegde balk over het water met een ?verboden te kano?n? bord erbij. Who cares? Beetje aanloop, meedrukken met de handen, bijna uit evenwicht raken, en floep eroverheen. Daarna de koffiestop, op een dijkje tussen ?onze? rivier en de Regge, waarin de Eksosche Aa uitmondt. Voorzichtig een plekje zoekend tussen de ganzenpoep. We hadden een mooi uitzicht op een zwaan met een wel erg groot ego, die een gans wegjaagt uit zijn gebied. Ik moest erom lachen, nog niet beseffend dat we daar zelf straks ook langs moesten???.

Tijdens de pauze vaart Guus met Rick en Koen nog een eigen rondje waarbij Rick zelf peddelt. Aan het luidkeels ?zie ginds komt de stoomboot? merk je hoe ze genieten. Even later spartelt er wel een heel bijzonder vogeltje door het water: dikke rode snavel, wit met zwarte strepen, wild slaande vleugels. Een ?slavink? vlg. Remco. Guus, onze ornithologische redder, vangt het verwarde beestje en constateert dat het om een uit een vogelkooi ontsnapte vink moet gaan. Meegenomen in een tonnetje zal het dier een plekje krijgen in een bejaardentehuis. Het mooie weer, de fraaie plek, het gezellige gezelschap en het feit dat we alle tijd van de wereld hadden, maakten dat we maar liefst 1 ? uur hebben gepauzeerd! Hoezo een korte tocht?

En toen moesten wij nog langs die zwaan. Met opgezette veren en gekromde hals kwam hij dreigend op ons af. In convooi voeren we voorzichtig en dicht langs de kant voorbij, hem nauwlettend in de gaten houdend. Tegen zoveel overmacht was hij niet opgewassen. Ge?indigd zijn we bij de Pelmolen te Rijssen, daar waar de tocht over de Regge van 24 april begon.
Nadat we van de anderen afscheid hadden genomen, besloten Leo en ik om dezelfde route terug te varen naar de auto. In 5 kwartier waren we terug. O nee, in 6 kwartier, we moesten nl. een stukje langs de kant lopen met de kano, vanwege die zwaan dus??..