Brandingvaren Pinksterkamp 2005

Surfen? bij Schoorl 16 mei 2005

Op de laatste dag van het Pinksterkamp bestond dit jaar de mogelijkheid mee te gaan brandingvaren in Schoorl. Elf deelnemers wilden op deze laatste dag van een geslaagd pinksterkamp na het schone vlakwater varen wel eens wat beweging onder de boot voelen. Sem Veldkamp, Bart Huisman, Elles Sterne, Tobias van Capelleveen, GijsJan Groeneveld, Jan Westerink, Jeroen Borgers, Teuni Huisman, Leo de Jong, Henk Groeneveld en Eric van Capelleveen reden met drie auto?s naar Schoorl om daat met windkracht 3 a 4 en een mooie Noordwestenwind het eens te gaan proberen. Nog vroeg in het seizoen ,was gebruik van een surfpak verplicht. Daar had Lidy al aan gedacht en stelde uit haar collectie de nodige pakket ter beschikking. Ingepakt, met een beetje ?Wat gaat ons overkomen? gevoel traden de nieuwbakken brandingvaarders het strand. Het was vloed en we konden de boten gelijk naast de strandopgang (hier 50 meter lopen) neer leggen. Na wat uitleg over wat te doen als je omslaat en vooral ook hoe je door de branding heen komt en een golf kan gaan surfen, volgde de eerste probeersels. De instructeur neemt de brandingvaarder in spee mee de golven in (instructeur loopt en leerling vaart). We leren je de gevaarlijk groot op je af komende golven met gemak te nemen door ?n naar achteren te hangen en door gelijk na de passage van de golf weer vooruit te peddelen. Zo?n golf lift je als het ware vanzelf op en zeker als je nog licht bent. Naar mate ze groter worden moet je soms door de golf heen breken. Dat gaat eigenlijk vanzelf, zolang je de punt maar in de golf houdt. Het water slaat dan om en soms over je heen en je bent voor je het weet aan de andere kant van de golf. Kom je dwars te liggen dan begint het spelen met de golf. Deze wil je als het ware omrollen. De golf drukt je aan de golfzijde naar beneden. Dat kun je voorkomen door je peddel naast je in het water te plaatsen en wel zo dat de waterdruk je rechtop houdt. Als je dat doet aan het einde van de branding kan je je door de golven naar het strand laten drukken. Kies je voor meer op zee, dan wordt je ook vooruit gedrukt, maar verloopt dat wat wilder en wordt je evenwichtsvermogen wel op de proef gesteld.

Het varen in de golven geeft trouwen so wie so een speciaal gevoel. Je deint op en neer met de golven en hebt dus wat stabiliteit nodig. Die krijg je door je knie?n tegen de bootrand/kuip te plaatsen en verdacht te zijn op onverwachtse beweging die je dan vanuit je heupen corrigeert. Na wat proberen de golven te doorbereken wagen de deelnemers zich een voor een aan de branding en proberen daar te gaan surfen. Natuurlijk heeft niet iedereen dit direct helemaal onder de knie maar we zien Sem, Elles, Bart en Jeroen , die voor de eerste keer mee waren snel vorderingen maken. De wind trekt gedurende ons vaardagje aan en loopt op naar windkracht 5. De golven die daaruit voortvloeien worden sommigen van ons te veel en die kiezen voor spelen in de golven met hun wetsuite en reddingvest aan of schoppen tegen het schuim dat door de golven gemaakt wordt en op het strand ligt.

Na een uurtje of drie, vier intensief gespeeld te hebben met de golven, brengen we de boten terug naar het parkeerterrein en laden alles op de auto en botentrailer. Al het natte kan in de skibox van Eric en dat gaat zo mee nar Lochem toe. Aldaar spoelen we alles weer uit en hangen de spullen te drogen voor de volgende keer. Voor foto?s van ons uitje kijk je op onze website www.lkv-njord.nl onder Pinksterkamp 2005. De laatste vijf foto?s zijn in Schoorl gemaakt.