Pinksterkamp 2004

Pinksterkamp vond dit jaar plaats aan de oevers van de Kagerplassen, een waterrijk gebied in het westen van het land, in de buurt van Leiden en Warmond. We kampeerden in het dorpje Zevenhuizen, pal aan het grote water. Een prachtplek.Een en veertig man sterk, waarbij de kinderen in de meerderheid waren (21) !!!!! En dat niet alleen, de meesten voeren ook zelfstandig. Een compliment waard. Zaterdag begon goed met stralend weer en een lekker briesje. Reden genoeg om direct vandaag over de Kaag zelf te gaan naar de overkant en het Kaageiland te ronden. Achteraf misschien toch een te heftig begin, zo vanuit ?het niets? het grote woelige water op te gaan. De Njordees aarzelde (zijn we wel voldoende bemand?), Anne (Remco?s vader en een zeer moedige beginneling) verkoos een duik en Daphne had wat startproblemen met de deining. Maar uiteindelijk hebben we deze problemen overwonnen en de rest van de tocht verliep voorspoedig: een stop op Kaageiland met een korte wandeling door Kaagdorp, druk verkeer op de Ringvaart, de rustige slingerende Boerenbuurt, een picknick op een boerenweiland met goed zicht op de zeilboten, het vriendelijke Vennemeertje, kortom een afwisselende tocht met perfect weer.Deze dag ging Lidy niet mee varen. Zij besloot 2 jeugdbootjes voor de vereniging te kopen die in de buurt tweedehands aangeboden werden. En ze kwam er mee terug!! Prachtbootjes voor een goede prijs. Uiteraard moesten deze bootjes een naam hebben en zo werd aan de kinderen gevraagd namen te verzinnen die door een deskundige en geheel onpartijdige jury beoordeeld werden.De held van de dag was zonder twijfel Gijs-Jan. Allereerst omdat hij de gehele tocht voorop gevaren heeft zonder pep-talk van zijn ouders. En ten tweede omdat hij ?s avonds tijdens het spelen gevallen is, daarbij een lelijke wond opgelopen heeft welke zonder t e huilen in het ziekenhuis gehecht is!!! Noem dat maar ?ns niet stoer. ?s Avonds uiteraard weer met z?n allen koffie gedronken met wat lekkers erbij. Het moet gezegd worden: met zoveel kinderen erbij, was de levendigheid ?s avonds groot en het lachen ruimschoots: ooit vlechtjes in Ido?s haar gezien? en al eens eerder een modeshow tijdens pinksterkamp meegemaakt? of een ?koppel? spel gedaan? Zondag. Bewolkt, maar droog weer. Vertrokken voor een tocht door het ?achterland? . Oftewel door de smalle slootjes tussen weilanden, z?nder motorboten, onder superlage bruggetjes door, soms zelfs t? laag voor de Njordees, zodat behulpzame buurtbewoners deze openden. Helaas belemmerden de HSL werkzaamheden de doorgang voor alle soorten vaartuigen ter hoogt van de A4, zodat de geplande lange tocht niet door kon gaan. Mede door het dreigender wordende weer, besloten we om met z?n allen de korte tocht te varen. Een goede beslissing, zo bleek. Vlak na aankomst op de camping begon het te hozen! ?Avonds tijdens het jaarlijkse pannenkoeken bakken ?volgens traditie tijdens een flinke regenbui? werden de namen van de nieuwe boten onthuld: Nemo en Haaienhapje. Met gepaste trots hebben Gijs-Jan en Daphne de beide boten met Kaagwater gedoopt. Maandag wederom stralend weer. Klaar voor een tocht door Leiden. De geplande instapplaats bij de Leidse kanovereniging kon door een misverstand niet gebruikt worden. Maar het nodige speurwerk leverde een goed alternatief op aan de Zijl. De tocht voerde over de drukbevaren Zijl, vervolgens over de singel en tot slot door de grachten in het hart van Leiden. We keken onze ogen uit naar de oude pandjes aan het water, de Lakenhallen, de stadsschouwburg, enz. enz. De terrassen zaten vol, het bekijks was groot. De dag die de kortste had moeten worden, werd uiteindelijk de langste! Af te meten aan de reacties van een ieder bij het afscheid nemen, kan ik opmaken dat het een bijzonder gezellig, gevarieerd en levendig weekend is geweest. Met ook nog overwegend heel goed weer. Kan het mooier??

Yvonne Both

p.s. Het controle bezoek van Gijs-Jan aan het ziekenhuis de volgende ochtend verliep naar tevredenheid: zijn wond zag er schoon uit. Veel succes met je verdere herstel, Gijs-Jan!!

Ik vond het een heel erg leuk kamp. Vooral omdat er zo veel kinderen waren. Dat maakt het extra gezellig. De tochten waren niet te lang en goed te varen. Persoonlijk vond ik de tocht door Leiden het leukst. Dit kwam ook doordat ik met Ido en Sandra in de Canadees van Henk en Lidy mocht varen. We hebben de traditie pannenkoeken bakken in de regen dit jaar in ieder geval niet gebroken!! Ik hoop dat het volgend jaar net zo leuk word!!

Auteur: Kim Veldkamp