Twiske 2003

Zwerven door het Twiske

Op zondag 14 juli stapten we vroeg in de auto om de tocht naar het Twiske te gaan maken. De naam doet vermoeden dat we in Friesland terecht komen maar niets is minder waar. Het Twiske is een natuurgebied dat net ten noorden van Amsterdam de plaatsen Den Ilp, Oostzaan insluit. Het is een watergebied met vele eilanden en goed ontsloten. Je kunt er spelevaren, zeilen, wandelen, fietsen en natuurlijk ook prima kano?n. Hoewel het ?s ochtends nog fris was, werden de boten snel afgeladen en te water gelaten. In een grote groep voeren we eerst door de ontelbare kreken die het gebied groot is, Elke bocht had weer een verrassing in zich. Gelukkig hadden we een gids die wist waar de paaltjes stonden. Zo kwamen we, inmiddels met een zonnetje op de hoofdstroom van het gebied terecht, die ons naar de dijk bracht. Daar was het klunen geblazen. Ook was het oppassen geblazen want er schoten wielrenners en recreatiefietsers aan alle kanten langs ons. Onder belangstelling lieten we de boten weer te water aan de andere kant en voeren over de grote plas, waar zelfs enige deining stond, naar de overkant.

Varend net onder de oever, hadden we van de wind niet veel last en zo leidden Rick en Hans ons naar de Speelsloot, waar we van verschillende kanten naar toe voeren. Daar was een kabelbaan, en andere speeltoestellen en konden we ons prima vermaken, terwijl de volwassenen hun rust en boterhammen tot zich namen. De terugtocht verliep prima, hoewel de golven en de vermoeidheid bij sommigen wel hun tol eisten. Maar motiverende woorden brachten ons veilig terug naar het vertrekstrand. Hoewel Jessica in een onbewaakt moment, terwijl ze onder een net te laag bruggetje wilde doorvaren, haar horloge naar de bodem zag verdwijnen. Enig zoeken in de veenmodder leverde toch snel weer het kleinood boven water. Een ijsje op de A1 die ons terugbracht naar de Achterhoek was het toefje op deze geslaagde tocht waaraan veel beginners deelnamen.