Verslag Pinksterkamp Leeuwarden

Dit jaar vond het 40e Pinksterkamp plaats. In Leeuwarden konden we over een mooie locatie beschikken bij de gastvrije kanovereniging de Hydronauten. Daar hadden we een veldje aan het water tot onze beschikking en konden we gebruik maken van de kantine, douche en toiletten. Dit jaar bedroeg het aanal deelnemers 14. Er kon weer drie dagen gevaren worden zowel in als buiten Leeuwarden.

Op donderdag arriveerden Pieter en Heidi en wijzelf (Henk en ik). Die avond kunnen meemaken hoe een flink aantal mensen supp les kregen en daarnaast een aantal leden hun vaste rondje aan het varen waren. Vrijdag zijn wij het centrum van Leeuwarden gaan ontdekken, zeer de moeite waard. ’s Avonds kwamen Yanto, Bjorn, Janny, Bart en Caroline zich bij ons voegen. Zaterdagochtend sluiten de laatsten, Diederik, Ellen, Leo en Yvonne bij ons aan. Om 10.00 uur opent Henk het pinksterkamp en aansluitend vertrekken we in oostelijke richting naar de oude deel.

We kruisen de Bonke Vaart en varen richting de Canterladsbrug. De brug was tot en met 2020 de laatste op de route van de Elfstedentocht, hij is gelegen tussen Oudkerk en de finish in Leeuwarden. In de periode 2001-2008 is de overspanning voorzien van duizenden blauw geglazuurde tegeltjes van Makkumer Aardewerk. Op elk ervan staat een afbeelding, naam en jaar van deelname van een deelnemer aan de tocht. Er zijn ruim 7000 Elfstedenrijders afgebeeld op het monument. Van grotere afstand gezien vormen de duizenden tegelportretten een nieuw beeld van schaatsers die achter elkaar rijden. De brug vormt zo een ereboog nabij de finish van de Elfstedentocht. Hij staat informeel bekend als ‘de tegeltjesbrug’. Hier nemen we een pauze en komt Henk met zijn racefiets ons vergezellen. We varen daarna iets terug en duiken het Miedemerdiep in waarna we op de Dokkemer Ee links af slaan. In Leeuwarden aangekomen pauzeren we in de prinsentuin. Het laatste deel voert ons door de stad Leeuwarden.

’s Avonds drinken we gezamenlijk koffie met Oranje koek. De volgende ochtend breekt Diederik zijn tent op en gaat weer naar Nijmegen en Ger komt een dag meevaren. Henk en Leo hebben een fietstocht in de omgeving op het programma staan. De kanovaarders varen deze dag in zuidelijke richting. We varen via de Nauwe Greuns naar het plaatsje Wergea en nemen daar onze 1e pauze. Daarna via de ringsloot en de Nieuwe Wirdumervaart naar Wirdum, net buiten Wirdum nemen we weer een pauze. In het plaatsje Goutum gaan we richting Teerns terug naar de Hydronauten.

’s Avonds gaan we BBQ-en, we mogen de elektrische bbq van de vereniging gebruiken. De laatste dag rijden we met de botenwagen naar Molenend. In een klein plaatselijk haventje gaan we te water. Onderweg komen we de zwarte broek tegen en bij de Veenwoudsterwal stappen we uit om op de uitzichttoren van het natuurgebied te genieten. Wat we niet in de gaten hadden was dat we na ongeveer 100 meter een overdraging kregen. Op de Rijperkerkstervaart vlogen 2 flink volwassen ijsvogeltjes net voor Janny en mij langs, een toetje! We hadden al eerder wat ijsvogeltjes gespot maar zo mooi en dicht bij als deze hadden we nog niet. gehad.

We kwamen een elektrisch zelfbedienings sluisje tegen, Leo en ik stapten uit en de rest nam onze kano’s mee om daarna weer in te stappen. Leuk om te doen en we kregen toevallig een toeschouwer, nota bene een Hydronaut.

We kijken terug op een heel geslaagd Pinksterkamp. Het weer was door de veelal stevige wind wat fris, maar over het algemeen heerste de zon. Met deze frisse avonden was het wel heel aangenaam dat we konden beschikken over de kantine.

De afsluiting was weer in Lochem met gezamenlijk “chinees” eten.

Lidy

Foto’shttps://www.lkv-njord.nl/fotos/nggallery/njord-2023/pinksterkamp-2023-6