Verslag tocht oude IJssel

Oude IJssel: Voorst (Oude IJsselstreek) – Laag-Keppel

Omstreeks 8.00 uur verzamelen Janny, Lidy, Berend, Ron, Ger, Yantoo en ik (Björn) ons bij het club gebouw in Lochem, na het botenladen rijden we weg. Drie kwartier later en ik denk bijna 50 drempels verder komen we rond 9.15 uur aan bij ons startpunt in de buurtschap Voorst (Oude Isselstreek) vlakbij Gendringen aan de Marmelhorstweg. Uiteindelijk na dat er is gependeld starten we met varen omstreeks 10.30 uur.

We starten op de Aa-Strang en vervolgens na ruim 1 km voegen de Oude IJssel (Issel) en Aa-Strang (Bocholter Aa) samen en we varen langs de rand van Ulft. De 1e stuw volgt en we varen hier weer verder. We komen langs de Ulftse Roei en Kanovereniging het Anker en treffen hier wat kanopoloërs aan, roeiers en een stuk verderop nog wat kanoërs. We varen langs het gebouw DRU. Berend komt nog een dode karper tegen en een heleboel ijsvogeltjes tussen de bomen en struiken. We varen langs Etten en Terborg heen en komen vervolgens bij de sluis/stuw De Pol en houden hier pauze, hier stroomt ook de Bielheimerbeek de Oude IJssel in. We varen wat verder en komen langs kasteel de Kemnade (gelegen in Wijnbergen). Vervolgens varen we via het industriegebied Doetinchem in en houden vlakbij het centrum van Doetinchem nog een pauze op een vlonder. Vervolgens varen we Doetinchem weer uit in een wat opener/wijdser (saaier) landschap en na 19km komen we rond 15.00 uur aan in Laag-Keppel bij het molentje. Tijdens het pendelen worden de boten schoongemaakt en het begint net te regenen als de pendelaars weer terugkomen omstreeks 16.00.

Björn Boonk

Foto’s, zie album op deze site