Verslag tocht Muiden-Pampus

Bij het aanmelden voor de tocht kwam er al snel een reactie van Geert dat hij sowieso de fortenroute wilde varen. Uiteindelijk bleken ook Ron K. en Bjorn al op voorhand voor die tocht te kiezen. Dus vertrokken wij met een groep die zich bij de startlocatie in 2 groepen splitste en een geheel verschillende tocht ging varen, een unicum bij Njord. Dit kon dan ook omdat beiden groepen in Muiden hun start en eindpunt hadden.

Nadat Bjorn, Geert en Ron bij het sluisje van de Herengracht hadden afgezet reed de rest door naar het Jan Kerstenpad nabij de Westbatterij Muiden. Volgens Google map zou in deze ruïne nog een scouting zijn gevestigd. Dat viel overigens niet vast te stellen, wellicht was dit in het verleden zo. Vanaf de daar gelegen parkeerplaats de kano’s naar het nabije strandje gedragen. Na eerst koffie konden wij Hans P, Albert, Leo, Marlies, Lidy en ondergetekende het IJmeer op. Eerst rond de eilandjes De Drost, Warenar en Hooft waar we prima een blik op de eilanden konden werpen. Zeker het eiland het Hooft is met verscheidene strandjes geschikt om aan land te gaan. Toegang tot de eilanden is toegestaan, maar je mag er niet overnachten. Wat we ooit een keer met een kleine groep van Njord wel hebben gedaan. Ook Albert wist te vertellen dat hij er afgelopen winter nog met een groep heeft overnacht. Na het rondje rond de eilanden opgestoomd naar Pampus waar we het piepkleine strandje opschoten, maar wel vlak voor het restaurant.

In het zonnetje onze consumpties genoten terwijl we een goed uitzicht hadden op de veerboot die dagjesmensen op het eiland afzette. Omdat Lidy en Hans Fort Pampus gingen bezichtigen hadden wij achterblijvers ruim de tijd om te relaxen. Leo en ik hadden het fort overigens al eens eerder bekeken.

Vanaf Pampus richting IJburg zuid. Daar lag enkele jaren geleden nog het Blijburg strand, waar we al eens jaren geleden nog konden aanleggen. Maar daar is niets meer van te zien, volgebouwd en de plas ervoor met zand opgespoten. De grote zandplaat voor IJburg mag niet betreden worden, dus hebben we voor onze koffiepauze onze toevlucht gezocht op één van de werkpontons van Boskalis.

Inmiddels trok het windje weer aan en met dat windje in de rug de laatste 3 km terug naar waar we waren gestart. Zoals de foto’s (zie album) ook laten zien, het was een heerlijk zonnige dag.

In Muiden de andere drie weer opgepikt, die ook terug konden kijken op een mooie tocht. Zij waren Naarden nog in gevaren waar een feestelijk evenement gaande was. Maar wat het was? In ieder geval waren de boten feestelijk voorzien van vlaggen.