Verslag Toertocht Schipbeek

Zondag 10 Oktober 2021,

Na het boten opladen om 9.00 uur in Lochem, rijden we voor de start naar de Kooidijk in Markelo.

Vervolgens hebben Ron, Geert en Ik (Björn) ongeveer 45min in het zonnetje gewacht aan de Kooidijk, maar als er sluierbewolking kwam werd het een heel stuk kouder. Nadat Ger en Berend terugkomen starten we met z’n 5 en.

De instapplek blijkt al een probleem er is geen steiger en de instapplek is vrij de kade is stijl en niet recht met lang riet/ brandnetels. Bij Ger lukt het instappen de 1e keer nog niet en staat zo tot z’n bovenbenen in het water.

Vervolgens begonnen we te varen, door een open landschap met weilanden. Al na 5 minuten komen we de 1e vistrap tegen. Deze konden we net nemen bij een trede hoorde je de boot iets schrapen over de bodem. Vervolgens varen we weer verder en na 5 minuten komen we de 2e visstrap tegen. Vervolgens kijken we al getwijfeld of we die kunnen nemen Ger en Berend gaan voor maar komen na de 2/3e van de ongeveer 10/12 treden al vast te zitten en we moeten er allemaal uit en de boot 100 meter slepen. Vervolgens kunnen we weer verder en na 10 minuten komen we een steiger tegen bij de brug bij de kruising Visschersdijk/Roosdomsweg/Hogedijk. We komen tot de conclusie dat het beter is voor de volgende keer om daar te starten, de instapplek is beter en er zijn vanaf dan geen vistrappen meer.

We varen vervolgens verder door een afwisselend landschap met weilanden en bosjes en maisvelden. De 147 meter hoge zendmast van Markelo komt in beeld en varen er zelfs recht langs.
Vervolgens varen we langs een mooie bomenrij en bereiken zo de 1e stuw ter hoogte van Beusebergweg (Holten) waar we pauze houden.
Na lekker in het zonnetje met 15 graden te hebben gezeten, varen we weer verder. We varen onder de Autoweg N332 (Lochem-Holten) door en komen al vrij snel na de Wippert bij de 2e stuw de boot komt hier helemaal onder de viezigheid te zitten van een 100 meter lange laag met eendenkroos.

Vervolgens varen we weer verder we varen langs de A1 die goed te horen is, we zien er door een bosschage en stuwwal niet veel van. En komen bij de Bettinkdijk (Loo-Bathmen) de 3e stuw tegen.

We varen vervolgens verder en gaan onder de A1 door. De omgeving is mooi met een afwisselend landschap met bomenrijen, bossen en weilanden en fietspad. We komen net een kilometer voor Bathmen de stuw 4e stuw tegen. Bij deze stuw ligt nog meer eendenkroos en ook maaisel resten in de vorm van kluiten, die het varen zwaar maakt en erg stinkt. Vervolgens waren we nog 2 km en komen dan aan op ons eindpunt aan de Gorsselseweg in Bathmen en hebben tot slot 17,5 km gevaren.

We rijden vervolgens terug en pikken in Markelo de 2e auto nog op en zijn rond 16.30 weer in Lochem waar we de botenschoonmaken en nog een drankje nemen op de 75e verjaardag van Ron.