Verslag weekend Leeuwarden

Weekend Leeuwarden, dat was wat er op de tourkalender van Njord stond. Ja, Leeuwarden, daar wilde ik wel eens naar toe. Vorig jaar culturele hoofdstad van Europa, toen was het er niet van gekomen. Dus deze kans liet ik me niet voorbij gaan. Ger, vaarleider, had geregeld dat we bij kanovereniging de Hydronauten voor een kleine vergoeding konden overnachten met gebruik van kantine en sanitaire voorzieningen. Aanvankelijk zouden we met ons vieren gaan, maar Dennis viel helaas af vanwege een blessure. Met ons drieën: Ger, Lidy en ik konden de 3 kajaks wel op het dak van onze auto.P1010504 (2)

Zaterdag 7 september  9.45 uur arriveerde we bij de Hydronauten waar wij ons direct al konden vergapen aan de puike locatie van deze kanovereniging. Een gastvrij ontvangst met koffie en koek door Judith.  Zij zou zaterdag ons door Leeuwarden gidsen. De start was het Woudmansdiep, de vaart waaraan de kanovereniging  is gelegen. Als snel een stuk kanaal op langs het Stripepaad en rechtsaf het kanaal af waar we werden verrast door een mooie slingerende smalle vaart door een buitenwijk van Leeuwarden. Verder slingerend door een groene omgeving, langs de vestiging van de Leeuwarder Courant en het Friesch dagblad. Verder langs de Watercampus naar het centrum waar we tegen het fraaie  pand van de ‘University Groningen campus Fryslận’ aanvoeren. Her en der zag je nog de kunst die herinnerde aan het jaar 2018 waarin Leeuwarden culturele hoofdstad was.

P1010521Vervolgens de singels op waar Judith ons een mooie pauzeplaats gunde bij een heel bijzonder park, de Prinsentuin, voormalige lusthof van wijlen Willem Frederik graaf van Nassau, stadhouder van Friesland in de 17e eeuw. De gouden eeuw dus.  Hier zagen we een stoet van militaire cadetten met hun familie aan ons  voorbij trekken. Op gegeven moment  ook burgemeester Buma . Daar moest wel een bijzondere militaire ceremonie in de buurt plaats vinden.

Na de koffie het centrum weer uit en het buitengebied in waar Judit ons op de Bonkervaart  langs de finischplaats van de Elfstedentocht leidde, die we vanaf de verkeerde kant passeerden. Daarna  een 2e stop op het zogenaamde hondenstrand, waarna de tocht werd P1010532 (2)vervolgd over de vaart Alddeel. Aan onze rechterzijde een buitenwijk met merendeel vrijstaande huizen aan het water. Daar moet het mooi wonen zijn.  Via Woudmansdiep naar het Nieuwe Kanaal dat het eerste deel door een industriegebied loopt. Verderop in de woonwijk beide kades vol met oude kleine binnenvaartschepen die gebruikt worden voor bewoning waarvan een groot deel er best fraai uitziet.  In de Zuider Stadsgracht leken we vast te lopen. Daar was men aan de gracht een concertpodium aan het opbouwen en was dwars over het water een looppad aangelegd. Er was nog net een gaatje aan de oever waar wij doorheen konden.

Eenmaal terug op locatie, onze tent opgezet op het ruime grasveld tussen het clubgebouw en het water. Gert besloot in het clubgebouw te slapen. In het zonnetje nog een kop koffie waarbij Judith aangaf de volgende zondag weer wel mee te willen varen. Na onze maaltijd, waarbij we het gemak van een keuken  en kantine genoten, naar het centrum van Leeuwarden waar we een leuk terrasje aan één van de grachten vonden. Inmiddels wel regen, maar droog onder een groot zonnescherm.

Na een goede nachtrust weer met het zonnetje op. Judith was er weer om half tien en ook een ander lid van de Hydronauten  besloot om een stukje mee te varen. De route werd nu door Gert aangegeven en zou meer door het buitengebied gaan. Als eerste loodste hij ons naar Wergea, waar we via de fraaie Wargaastervaart, die op sommige plaatsen heel smal was, tussen de oude historische huisjes doorvoeren. Na Wergea de Nije Waring op, waar we al snel linksaf een sloot invoeren wat een kunstroute bleek te zijn. Langs de oever allerlei kunstobjecten van hout  en riet  en oude agrarische objecten zoals boerenkarren. P1010558Verderop de Nije Wurdumer Faert, Wirdum door en via de Wurdumer Faert, waar vlak voor mijn kajak een muis overzwom, nog nooit eerder gezien. Vervolgens  langs  de luxe nieuwbouwwijk Wiarda. Huizen van uiteenlopende en gewaagde architectuur en wonen aan het water.  Pal aan ons vaarwater één huis dat helemaal zwart is. Na onder de Drachtserweg te zijn doorgevaren wat meer het  ruime sop op en wel de Tearnzer Wielen. Ook hier veel wonen aan het water. Zeven rijen huizen synchroom in V-vormen het meer ingebouwd, zie ook google earth. Een fraai gezicht en architectonisch mooi uitgevoerd. Strakke schuin aflopen daken op rij, wat vanuit een bepaalde positie een mooi zicht van strakke lijnen geeft. Via de Nauwe Greuns en de wijde Greuns weer terug naar het clubhuis van de Hydronauten.

P1010551Na in het zonnetje met Judith en nog een Hydronaut wat na te hebben gekletst. Spullen ingepakt en ingeladen en mooi op tijd weer terug in Lochem. Natuurlijk hebben we de Hydronauten uitgenodigd ook eens een weekend naar Lochem te komen. Een mooi en geslaagd weekend met dank aan Judith. Alle drie waren we enthousiast over dit mooie Leeuwarden. Iets om nog eens heen te gaan met het Pinksterkamp, vonden we eensgezind. En wat doe je als je in een mooie omgeving vaart? Foto’s maken, veel foto’s. Leo de Jong, gewaardeerd lid van onze vereniging en kunst en beroepsfotograaf, heeft me eens gezegd dat je je het beste kunt beperken tot het plaatsen van een handvol foto’s. Sorry Leo, maar ik heb je advies in de wind geslagen en kon het niet laten om veel  foto’s op onze Njord-site te plaatsen. Heeft natuurlijk ook met mijn enthousiasme te maken. Het moet er mooi wonen zijn.

Dus om een indruk via beelden te krijgen zie http://www.lkv-njord.nl/fotos/