Verslag Berkelrally 25 en 26 augustus

Berkel5

Zaterdag morgen 9 uur is het dan zover. Na de officiële opening door de locoburgemeester van Vreden stappen we in de boot om in twee dagen naar Zutphen te varen. In verband met de lage waterstand is varen vanuit Vreden niet mogelijk. We starten op de grens bij kanoverhuur ten Brinke in Rekken. Na drie maanden droogte regent het op dat moment. Niemand is er rouwig om.

Berkel8

Na een uur varen arriveren we bij de Mallumse molen. Het Muldershuis heeft een prachtig terras. Er wordt veel koffie of thee met appelgebak verkocht.

Berkel11

Dan is het tijd om geschut te worden. We varen met een kleine twintig boten de sluis in. De Berkelschippers bedienen de deuren en de schuiven. Langzaam zakken we 2,60 m naar beneden. Geweldig dat het allemaal functioneert. De sluis is geen jonkie meer. Hij stamt uit 1644.

Berkel12

Tegen 16 uur draaien we in Borculo de zijtak van de Berkel op richting Zompenloze. We hebben geluk en zijn net voor een fikse onweersbui aan wal. De boten na ons lopen een uur later binnen omdat ze moesten schuilen. Nadat auto’s en aanhangers van het startpunt naar Zutphen verplaatst zijn, begint de barbecue. Het smaakte en het was gezellig. Als aan het eind van de avond de Grolsch uitverkocht is, begeeft men zich naar zijn slaapzak, de een in de tent de ander in de loze. Om zeven uur zijn de eersten al weer wakker en na te hebben ontbeten, gaat men het water op, met dertig km en zeven overdragingen voor de boeg.

Berkel13

De Cloese bij Lochem.

Berkel15

Tijd voor een hapje en een drankje bij de Lochemse kanovereniging Njord.

WP_20180826_13_59_20_Pro

Bij Almen draaien we de meanders van de heringerichte Berkel in. Hier staat ons een verrassing te wachten, een drijvin. De drijfin wordt gerund door een plaatselijke biologische boer. Het leek hem een goed idee om tijdens het Berkelweekend zijn speciale burgers en en rookworsten aan het water te verkopen. Het was druk, het duurde even voordat de op een barbecue bereidde hamburgers gereed waren. Omdat de boten niet dichtbij konden komen werden de burgers op een peddel aangereikt. Volgens specialisten in onze groep was de smaak voortreffelijk.

Berkel14

Tegen 16 uur bereikten we Zutphen en werden door de oudburgemeester welkom geheten. Het was even doorpeddelen, maar het was de moeite waard.