Verslag tocht op de Lippe zondag april 2016

DSCF0381

DSCF0377

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hadden een prachtige week gehad, zonnig en te warm voor de tijd van het jaar. Op maandag avond kondigt de weerman verandering van weer aan. De vooruitzichten zijn: nat, winderig, koud gevoelstemperatuur min 2, kans op hagel, sneeuw en onweer. De afmeldingen stromen binnen.Op zondag ochtend om 8:15 uur stappen: Jacqueline, Ron, Albert, Berend en Hans in de auto richting Duitsland. Na een lange rit en enig gependel gaan we om 11:00 uur te water. Om niet in een boom te blijven hangen starten we op volle snelheid tegen de stroom in. Alles gaat goed. De zon schijnt. Het weer is prachtig. Wat kunnen die meteorologen overdrijven. De rivier meandert door het landschap en we zien tientallen zwaluwen over het water scheren. Wat zien we verder zoal: een ratten paartje, gele kwikstaartjes, zwanen, een beverrat, een purperreiger die kilometers voor ons uit blijft vliegen en veel vogels die we niet kennen. De stroomversnelling waar je vroeger altijd moest overdragen is vlak gemaakt. Hij is nu goed bevaarbaar, behalve voor Ron die met de boot op een grote steen komt. Het water is niet koud. Waarschijnlijk door het koelwater van een centrale.
Tijd voor de eerste pauze.
We zetten de tocht voort. Door de hoge stroomsnelheid en het rustige water is het prettig varen. Onder een brug wordt de Lippe smal en ontstaat een sterke stroming. Hier constateert Hans dat het water niet koud is. Albert maakt zijn boot leeg en verder gaat het. De lucht betrekt en er komt wat regen. Een tijdje later wordt de lucht wel erg donker. We raken in een gigantische hagelbui verzeilt. Binnen korte tijd ligt er een laag hagel op het dek. Het begint te onweren en we besluiten aan wal te gaan. Na een minuut of tien gaan we weer in de boten. Waarna we het eindpunt bereiken.
Al met al een tocht die je niet gemist mag hebben.
De weerman had ook wind voorspelt. Wind hebben we dus ook gehad.

Video hagelbui  DSCF0411
Foto’s  vind je bovenaan het scherm onder foto’s

DSCF0403

DSCF0415