Kort verslag Roggebot tocht 7 juni 2015

Ondanks het mooie weer is de opkomst beperkt tot Albert, Berend en Maarten. Een klein clubje dat de tocht met flinke vaart zal afleggen. De zon schijnt de hele dag en er staat een westelijk windje van 2 Beaufort, soms 3. We kunnen goed parkeren bij de molen d’Olde Zwarver aan de IJsseldijk in Kampen. Aan de andere kant van de dijk ligt een strandje aan de rivier de IJssel waar we de boten goed te water kunnen laten. Een auto wordt geparkeerd bij de sluis aan het Vossemeer; een afstand van minder dan 6 km rijden.

Onze tocht van 20 km starten we rond half tien. De eerste kilometers varen we aan bakboordzijde langs Kampen. Het is rustig op het water; een paar beroepsvaarders en wat motorboten en op de motor varende zeiljachten. We hebben er geen last van. Ondanks de lichte tegenwind varen we het eerste uur met een gemiddelde snelheid van 8,0 km per uur; de stroom helpt ons wat daarbij. Na een uur leggen we aan bij een klein strandje bij de splitsing van het vaarwater naar het Ketelmeer; dat is het laatste stukje zandstrand dat we tegen komen.

Na de koffie verder op de IJssel en we laten dus de splitsing naar rechts richting Ketelmeer links liggen (begrijpelijk?). De IJssel kronkelt nauwelijks en we kunnen het punt waar we op het Ketelmeer komen dan ook lang van tevoren zien liggen. Onderweg dobberen er diverse kleine bootjes met vissers bijna midden in de vaargeul. Blijkbaar zit daar meer vis…

Bij het Ketelmeer aangekomen is het water erg onrustig; van diverse kanten komen er golven op ons af en de punt van de kajak duikt daar diverse malen in. We draaien naar links bijna 180 graden en varen het Vossemeer op. De wind en de golfjes hebben we nu in de rug en dat vaart heel snel en soepel. We houden weer de bakboordkant aan en varen ver buiten de vaargeul. Op sommige plekken is het water maar 20 cm diep en er zitten veel vogels en zwanen langs de kant.

Na een paar kilometer komen we bij een overdraag plaats voor kano’s, bedoeld om een korte doorsteek te hebben tussen het Vossemeer en het Ketelmeer. We leggen aan bij de mooie trappen die overigens bijna niet te zien zijn vanaf het water (op de IJssel zijn ze wel duidelijk herkenbaar). Na de 2e en laatste koffiebreak varen we nog 3 kwartier en leggen vóór de sluis links aan op een mooi grasveld. Daar kunnen we makkelijk uit de boten komen. Het blijkt overigens privé terrein te zijn en de beheerder geeft ons duidelijk te kennen dan dit “eens maar nooit meer” is. Volgens de officiele vaaraanwijzingen zouden we ook de sluis door moeten gaan, maar dat kost veel meer tijd.

Na een totale vaartijd van 2:45 uur (exclusief pauzes) over 20,3 km hebben we alle 3 een goed gevoel over deze tocht; heerlijk om met een klein team in een hoog tempo te kunnen varen.

Maarten