Sluitingstocht 2014

Sluitingstocht zondag 9 november.

Berkel

Ook dit jaar sluiten we het vaarseizoen weer af met een tocht op de Berkel, waarbij we na afloop een lekker bord erwtensoep samen eten. We willen het stuk van Zutphen tot aan het botenhuis gaan varen.

In dit deel is hard gewerkt om de Berkel de oorspronkelijke loop weer terug te laten krijgen. Op het traject Almen tot stuw de Kap mag de Berkel weer meanderen. Steile en kale oevers en moerasachtige flauwe oevers wisselen elkaar af. Dood hout wordt in het water gelaten of wordt expres aangebracht. Hierdoor ontstaat er veel meer variantie in stroomsnelheid, waterdiepte en plantengroei. Daardoor kunnen meer soorten planten en dieren hier in de nabije toekomst leven. De stuwen Besselink en Warken zijn passeerbaar voor vissen.  Op beide plaatsen  zijn met cascades omleidingen om de stuw  gemaakt. Cascades zijn een soort traptreden. Door meerdere cascades op een bepaalde afstand van elkaar te plaatsen kunnen vissen het hoogteverschil van de stuw overbruggen en zo stroomopwaarts zwemmen.

Door het meanderen zal de tocht wel wat langer zijn dan de oorspronkelijke 16 km. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het wat worden ingekort. Jeugd en beginnende vaarders goed op de weersverwachtingen letten, het kan dan al behoorlijk koud zijn.

Van belang om voldoende warme drank en eten mee te nemen.

 

Tocht gegevens:

Datum:                       Zondag 9 November
Verzamelen:              10.00 uur
Vervoerskosten:       € 2,00
Vaarafstand:             19 km.
Vaarpunten:              25 punt
Vaarleiding;               Lidy Groeneveld en Gabrielle Kers
Warm eten kosten:   € 5,00
Aanmelden:               Voor uiterlijk 7 november (ivm eten!)
Telefonisch bij Lidy Groeneveld 0575-528157