Wildwater ervaring Hardenberg

Zaterdag 20 en Zondag 21 september gingen we resp 6 en 10 man/vrouw sterk naar de nieuwe wildwaterbaan van Hardenberg. Voor velen een eerste ervaring met het witte water dat ontstaat wanneer water maar snel genoeg plots valt. Er ontstaan keerwaters, walzen en pruiken. Nieuwe begrippen die je als beginner doen duizelen. Totdat je ze voelt, al zwemmend, wadend of varend. Eerst maar afzwemmen, met de voeten/benen naar voren, billen omhoog en met de armen op zwemstand.  Kijk voor foto’s onder deze link.

Uit de stroom zwemmen door de krokodillendraai te maken en dan oefenen in de uitstroom. Tja op koers blijven valt in het begin niet mee. En het ziet er toch gemakkelijk uit. Net wanneer de frustratie dreigt toe te slaan omhoog naar de kom en oefenen op de baan. Opkanten en traverseren, Zowaar we halen zonder omslaan steeds de overkant. Elke keer iets moeilijker totdat we vertrouwen krijgen in het eigen kunnen.  En dan toch, omslaan en zwemmen. He het  water is niet koud en eng valt best mee.

dan met zijn allen de baan langs gelopen en varen maar. Een voor een te water en door de eerste watervalletjes heen op weg naar de uitstroom. Die een na laatste is best wel hoog.  iedereen komt er veilig door. Dat riekt naar meer. Maar eerst een boterham en wat drinken. En zo waar een koffiejuffrouw met koek op de kant. Verrassing hoor. Hardenberg heeft het goed voor elkaar.

De meer ervaren vaarders ploegen zich gelijk door de baan die zaterdag (laag 50 cm) en zondag middel (65 cm) waterpeil heeft. De optimale hoogte is 80 cm. Maar genoeg om te spelen in de walzen.

tevreden keren we huiswaarts. Wanneer gaan we weer klinkt het. Maar evenlater vallen er ook oogjes dicht. Best wel inspannend.