BIESBOSCH 2014 TOCHT (13 en 14 september 12014)

 Super; dat was de Biesbosch trektocht. Mooi weer, rustig op het water, behalve het team van 10 Njord kano vaarders, bestaande uit 8 kajaks en 1 Canadees, dat de dichtbegroeide rietslootjes onveilig maakte. Foto’s vind je onder deze link.

Zaterdagmorgen vroeg om 7 uur verzamelen zich 9 vermoeide mensen (feestjes, drukke werkweken) bij Njord om de boten op te laden (Ricco, Björn, Berend, Gabrielle, Henk, Lidy, Janny, Leo en Maarten). Yvonne voegt zich later onderweg bij de groep. Vanwege een brugafsluiting moeten we flink omrijden en genieten van het Land van Maas en Waal. Uiteindelijk bereiken we het Jeppegat – een afgelegen en niet helemaal veilige plek voor de auto’s – en laten de boten daar van een steiger met visbootjes te water.

Als we alle spullen in de kajaks hebben gepropt begint het genieten. Met een zacht windje in de rug varen we via de Ruigt door het Noordelijke deel van de Brabantse Biesbosch. Wat een prachtig natuurgebied op een steenworp afstand van de Randstad. Het seizoen is duidelijk voorbij; er zijn weinig plezierjachten op het water. Alleen op het eilandje de Rietplaat, waar we koffie drinken, is een familie feestje aan de gang met 6 boten bij het strandje.

Door wat kleine slootjes met een oppervlakte van dichte waterpest en algen ploeteren we naar het grote water van het Zuidergat van de Vissen. Vandaar koers naar het Postgat, waardoor alleen kleine bootjes vanuit de Biesbosch op de rivier de Amer kunnen komen. Tijdens de 2e wereldoorlog werd dit gebruikt om onderduikers snel de Biesbosch in te krijgen, waarbij de Duitsers met hun kanoneer boten kilometers moesten omvaren en dus ‘ons’ niet te pakken kregen.

We overnachten bij boer Jan Saarloos junior op de Visplaat. Flinke weilanden waar op 3 plekken groepen staan, meer dan 100 mensen in totaliteit. Het sanitair is prima op orde en het water – dat uit een eigen bron komt – smaakt prima en bevat wat extra ijzer; Biesbosch Bron Water. De kajaks leggen we bij de tenten,nadat we om 15.15 uur hebben afgemeerd. De meeste teamleden blijven voor de tent hangen, Henk, Liddy en Yvonne gaan zwemmen. Ik ga nog 1 ½ uur kajakken en duik de kleinste slootjes in om visarenden, zeearenden of bevers te spotten. En inderdaad zie ik 2 hele grote vogels met zwarte staarten wegvliegen, helaas zonder soortaanduiding.

Na het biertje, wijntje begint een ieder zijn eigen potje te koken. Het wordt al snel vochtiger en kouder en de muggen verwelkomen de nieuwe eilandbewoners. Dan maar een kampvuur aangelegd in de special halve drums die boer Jan heeft neergezet. En het werkt; de rook verdrijft de muggen en de kou en zorgt voor traanogen. We zitten heel gezellig bij elkaar, Björn is ook helemaal in zijn element en geniet zichtbaar. De prachtige Zweden tocht van Augustus wordt uitgebreid besproken; er is veel belangstellling. De buitenlucht, de 17 km tocht én slaaptekort drijft iedereen rond 10 uur de tent in.

 

Na een lange nacht staan we om 8 uur op. De kleine buurkinderen zijn al lekker aan het ravotten en de vele kajak en motorboot vaarders om ons heen staan ook op. Het is nog nat buiten en bewolkt. Rond kwart over tien varen we richting de Biezengors alwaar we de jungle induiken. Onderweg vele takken en bomen boven, onder en op het water. Het kost tijd om alle kajaks en zeker de Canadees over de boomstammen heen te trekken. Iedereen is onder de indruk van de prachtige ongerepte natuur. Na 2 pauzes en zo’n 13 km leggen we weer aan bij het beginpunt. En gelukkig; de auto’s en botenwagen staan er nog.

Na het inladen van auto’s en kajaks, gaan de passagiers slapen en rijden we terug naar Njord. Op de A 50 merk ik ineens een onbalans en rijd de auto naar de vluchtstrook. Achter ons blauwe rook; de linkerband van de botenwagen is geklapt en ligt in stukken op de snelweg. Na 20 minuten teamwork kunnen we weer doorrijden en zijn ruim voor 18 uur terug.

Maarten van Beek