Verslag Pinksterkamp Langweer 2014

Pinksterkamp 2014 Langweer

Weer present op een Pinksterkamp van Njord en wel nr. 33 in het bestaan  van de vereniging. Hoe vaak  ik er bij was heb ik niet bijgehouden maar als ik het goed heb er maar één gemist zolang ik lid ben. Dus dat moet dan 18 keer zijn geweest.  Daarmee  ben ik zo’n beetje in alle hoeken van Nederland en zelfs tweemaal in Duitsland geweest.  Het Pinksterkamp van Njord is niet conservatief in opzet maar enkele elementen blijven toch ijzersterk domineren. Het gezamenlijk varen en  het samen kamperen. Daarbij blijft de rode draad dat ieder vrij is datgene te doen wat hij of zij wil. Natuurlijk zijn er wel wat dingen veranderd. Het is allemaal ietsje losser geworden.  Het avondje pannenkoeken bakken is na jarenlang vast gebruik gesneuveld. Nu wordt  dit gevarieerder ingevuld.  Een tijdje ieder jaar een buffet met een menu van een bepaald land. Nu is het weer een paar maal BBQ-en  geweest. Samen chinees na terugkeer is de laatste jaren een vast onderdeel geworden.

Dit jaar weer in Friesland, de nummer één als het gaat om de meest gekozen bestemming. Het dorpje Langweer bleek een recreatiepark met jachthaven te hebben, waar ook nog een klein veldje was om te kamperen. Dat veldje werd dus door Njord opgevuld. Niet optimaal bereikbaar maar met handkarren was dit goed op te lossen.  Het water op loopafstand met de ligging aan de Langweerderwielen. De eerste dag via de Langweerderwielen  heen en weer naar Joure gevaren.  Pauzestop in de jachthaven van Joure, waar een gezellige drukte heerste. Een korte tocht van zo’n 9 km. Opvallende details: Een oude fabriek van Douw Egbers waar we konden vaststellen dat DE vroeger ook in de tabakshandel zat. Natuurlijk een molen en een in aanbouw zijnd luxe woonpand wat aan een waterplas werd gebouwd en nog twee kavels voor gelijkwaardige woningen te koop. Die middag weer lekker vroeg terug waardoor ieder nog ruim de tijd had om wat anders te doen voor de BBQ. Wij namen gebruik van de gelegenheid om even lekker te gaan zwemmen.

Dag twee een lange tocht van ca. 24 km. Bestemming Sneek. Route: Langweerderwielen overgestoken,  via de Langweerdervaart, plas Witte Brekken en Woudvaart het Centrum van Sneek in. De dag was wat miezerig begonnen maar inmiddels was het zonnetje krachtig doorgebroken. De kano’s op een mooi punt in de stad op de steiger getrokken waar inmiddels ook al wat kajaks lagen van een Groningse vereniging. Hoewel wij een lange geriefelijke pauze hielden, hebben we deze medewatersporters niet gezien. Op dit  mooie punt  genoten van zon en leuke binnenstad. Een vader met kinderen  was komen vissen en trokken vervolgens enkele voorntjes uit het water. Berend wilde niet achter blijven en wist tussen de kajaks ook een bijzondere vis op te duikelen, die zelfs een lelijke driedelige haak aan zijn staart had zitten. De tocht terug naar Langweer  voerde ons een stuk over de Houkesloot. Bepaald geen sloot want het was er druk met vaartuigen van groot tot klein. Na dit wat onrustige water afgebogen naar een prachtig binnendoor watertje door de dorpjes Oppenhuizen en Uitwellingerga.  Daarna weer  grote vaart en een stop waar verschillenden van ons nodig een uiltje moesten knappen, de vermoeidheid begon na een week werken  en een pittige tocht in de armen neer te dalen.  Toen het laatste stuk via Langstaartenpoel, Jentjemeer en Fammenrakken weer terug op de Langweerderwielen waarna we om zes uur de boten weer uit het water konden tillen.  Na het eten met mijn familie Langweer in om een ijsje te eten en we stuitten daar op een gezellige drukte met 20 skutjes in de haven die werden bemand door studenten. Zij hadden er drie dagen skutje-zeilen op zitten en zaten nu aan  bier en snacks.

Dag drie een korte tocht via Jentjesmeer en een dwarse oversteek naar Stobberak en weer via de Langweerdervaart  terug. Na het gebruikelijke werk van opbreken en wachten in de file om half zes terug in Lochem. Hoewel er veel berichten waren over noodweer moesten we de tafels en het buffet onder de bomen bij de kanosteigers opzetten. Met deze heerlijke schaduw  genoten we van een prima Chinees buffet.  Een geslaagd Pinksterkamp en een bedankje aan de organisatie en vaarleiding. Op naar kamp 34.

Enkele  weetjes

 • Henk moeite had om de kooltjes voor de BBQ te laten gloeien.
 • Maarten Raangs de jongste deelnemer was. Twee tochten meegevaren, bravo.
 • Klaas Raangs de oudste deelnemer was. Drie tochten gevaren (weer sinds jaren, bravo)
 • Gerrie en Sandra Raangs steeds op de spulletjes bleven passen.
 • Ook Hans Nobbe er na jaren tot eigen genoegen weer bij was.
 • Gert-Jan Ruesink er ook weer eens bij was.
 • Maar zijn zoon Tom nog niet zover heeft dat hij mee wil varen.
 • Ook Caroline er weer bij was.
 • Femke (gast) voor het eerst echte tochten heeft gevaren, en alle drie uitgevaren (bravo)
 • Eveline van Alten het hardst kon varen van allemaal
 • Kirsten voor het tweede jaar onze gast was en het niet had willen missen.
 • Eric ditmaal geen zoute haring at.
 • Er een hittegolfje  was voorspeld.
 • Gabriëlle het de eerste nacht koud had, toch lag Berend ook in dezelfde Tipi.
 • Corrie zo moe was dat zij door Eric uit de kano moest worden getild.
 • Het aantal Tipi’s steeds maar toe neemt.
 • We een plezierbootje zagen met de naam Njord
 • Weer:   uitstekend met hoofdzakelijk zon en wat regen in de nacht.
 • Locatie:  Mooi, supermarkten en bakker hele Pinksterweekend open.
 • Gratis Wifi, wat Diederik op vrijdag te laat ontdekte om de Nederlandse mannen te zien hockeyen
 • Sanitair schoon, alleen nergens een warmwaterkraan te vinden
 • Douches met 1 euro munt, maar dan wel zeer snel inzepen en uitspoelen.
 • Prima vaarwater.
 • Deelnemers:   24
 • Foto’s zie fotoboek http://www.lkv-njord.nl/fotos/nggallery/njord-2014-2/pinsterkamp-langweer-2014

Henk Groeneveld