VERSLAG TOCHT RHEDERLAAG

VERSLAG TOCHT RHEDERLAAG                                                    (foto’s onder deze link)

Zondag 13 april hebben we met een kleine groep gevaren op de Rhederlaag en de IJssel. Ons startpunt is de noordoever van de Rhederlaag bij de botenhelling. Dat is de enige plek waar je met een auto plus trailer op het parkeerterrein kunt komen. Alle parkeerterreinen zijn voorzien van toegangspoorten en bij de botenhelling is een dubbel lange toegangspoort.

Na het betalen van € 2 c.q. € 4 mogen we het terrein oprijden. We zijn een van de weinige aanwezigen. Het weer is prachtig; zon en een matige wind.

We peddelen op ons gemak de plas af naar de IJssel en draaien daar stroomopwaarts naar het plaatsje Rheden. Het stroomt behoorlijk fors en we moeten er fink aan trekken. Heel langzaam komt de brug in zicht die het begin van de dode arm is naar Rheden.
De dode arm is een mooi stukje water met aan de ene kant een jachthaven, mooie huizen en aan de andere kant een zandoever met hoge struiken en bomen. De snelweg is wel hinderlijk aanwezig.

We leggen aan naast de jachthaven en drinken op ons gemak een bak koffie. Ondertussen maakt Eric foto’s van zijn gloednieuwe kajak, waarop Hans Nobbe vraagt of hij de boot nu al weer te koop zet.

Na de koffie varen we door tot het einde van de dode arm (ongeveer 1 ½ km) waarna we terugvaren naar de Ijssel. De rivier is daar redelijk smal met aan de linkerkant een aantal kribben. Dat geeft in ieder geval voldoende ruimte om uit te wijken voor de vele vrachtschepen die op de Ijssel varen.

Terug op de plas nemen we de route langs de zuidoost kant dat eruit ziet als een oud stuk rivier met zandoever en wilgenbomen. Vervolgens steken we de plas over en ondertussen staat er 4 Beaufort wind wat leuke golfjes oplevert. Langs de plas liggen campings, parkeerplaatsen, jachthavens en een park met vakantie woningen.

Na een tocht van ruim 12 kilometer leggen we weer aan bij de parkeerplaats waar ondertussen een paar bootjes te water worden gelaten en sluiten we een tocht met mooi weer af, in een gebied dicht bij Lochem.