Lieser Eifel 2013

Lieser Eifel 2013

Zondag 29 december 2013; Het is mild weer hier in Nederland. We besluiten de avond ervoor de Eifel in te trekken omdat de waterstand van de Lieser op 110 cm staat en de Bovenrur slechts 60 cm meet. Via de Duitse Autobahn (nu nog tolvrij) naar Manderscheid Vulkan Eifel. Corrie gaat mee als chauffeuse waardoor we met zijn vieren kunnen varen. Rond 12:00 varen we af op een vlot stromende rivier die duidelijk gevoed wordt door de regenval van de afgelopen dagen. Het eerste stuk is WW II met hier en daar een blokkade van bomen. Op tijd uitstappen is dan het devies, want kom je klem tegen/onder de bomen dan kan dat levensgevaarlijk worden. Drie maal op het stuk van Manderscheid naar Schladt gebeurt ons dit. Tobias moet zelfs zwemmen omdat de stroom de  achterkant van zijn boot pakt bij het overvaren van een laag gelegen boom. Een rodeoboot vaart dan wel even wat anders dan een “creeker” zoals onze boten. Even later komt de Kleine Kyll erbij. De rivier kronkelt door het fraaie Lieserdal, waar overigens een mooi wandelpad (Lieserpfad) langs ligt. We nemen de passages en stroomversnellingen met veel plezier en hier en daar ontstaan mooie golventreintjes om op te varen. Wel opletten voor overhangende takken en boompassages. Zonnetje breekt zoals beloofd door en we hebben fraaie kijk op de meanderende rivier. Na de Watermolen en rotspartijen volgen de stroomversnellingen van Pleiner Mühle, een leuke horeca gelegenheid. Vlak voor Wittlich zitten nog een paar leuke WW III passages met deze waterstand. Rond 16:00 hebben we de 25 km lange tocht voltooid. Duitse wandelaars kijken naar onze omkleedpartij en bevestigen onze mening dat het nu mooi varen is. Op de terugweg een “Döner” gehaald in Manderscheid, want we hadden een zwemmer. iets voor 21:00 weer terug.

Foto’s op : http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=181