Weekend Zeeland 2013

Weekend Zeeland 2013  Foto’s op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=169

Zaterdagochtend 05:45 ging de wekker, snel een douche en naar het botenhuis. Albert is er al en we laden snel de boten. We pikken Henk onderweg op en rijden over rustige wegen naar Ouwerkerk aan de Oosterschelde toe. 09:15 ter plekke en we zijn niet alleen. Leden van Peddelpraet verzamelen ook hier om naar Schelphoek te varen. Rons 10:15 liggen we te water en varen met het afgaande tij mee naar de 5,5 km lange Oosterscheldebrug. Behoedzaam manoevreren rond de grote zeiljachten die een wedstrijd varen en tussen de pijlers 25 en 26 onder de brug door. Best wel groot. Windkracht 4 a 5 en golfjes van 70 tot 110 cm maken het een leuke ticht. Wind tegen , maar stroom mee vlot het varen goed. Binnen 1,5 uur liggen we in de haven van Colijnsplaat. In het dorpje genieten we van een zonnetje, haring en koffie met gebak. Dan loopt het tegen 12:30 en we kunnen nog een uurtje met de stroom mee de oosterschelde verder op varen voor het tij kentert. We zien schelpenbanken in de verte en koersen een tijd die kant op. Maar die blijken echt veels te ver weg. Hoe je op het water snel kan verkijken in de afstanden. Dan maar gekeerd en richting Zierikzee. De hoge flat dient als baken. Onderweg komen we langs velden met netten (oesters?). na een forse oversteek zien we bij de havenmond van Zierikzee een mooi aanlegstrandje. de vaart ernaar toe blijkt niet eenvoudig met de oesterformaties en ondiepten nabij. We genieten van de zon en vogelgeluiden en varen tegen 1530 weer weg naar Ouwerkerk. We blijken net iets eerder binnen dan de collega vaarders die als nietige stipjes in de Oosterschelde verschijnen. Dan zie je pas hoe wijds alles is. 26 km varen met plezier staat vandaag op de teller. ‘S avonds genieten we van onze maaltijd en een biertje bezoeken de caissons bij de vier Bannen (Watersnoodmuseum) en gaan vroeg naar bed. We zijn moe gevaren en bruin gebrand.

Zondag 08:00 begint met een gekookt eitje en het opruimen van ons kampement. We rijden naar Brouwershaven en varen vandaag op het  Grevelingenmeer. Onze bestemming (gelet op de wind) wordt Archipel, een vluchthaven midden in het meer. Een meer dat overigens wel zout water heeft. We maken de oversteek met de wind in de rug en dat merk je. Binnen 1,5 uur zijn we ter plekke en genieten we van een zonnig strandje met gazon. We varen daarna uit met de wind in de zij en experimenteren wat met de GoPro camera. We naderen Stampersplaat en lopen vast in de ondiepten. Henk presteert het zelf in 30 cm diep water om te slaan. Langs de luwte van Stampersplaat en daarna met wind tegen weer richting Brouwershaven. Onderweg nog een stop in een kleine vluchthaven waar de krabbetjes tussen de waterplanten krioelen. Voldaan arriveren we rond 1530 bij onze auto, laden en reizen huiswaarts. een fantastisch weekend. Thuis wacht ons het uitspoelen van de vaarkleding, want zout water tast anders de spullen aan. Wanneer gaan we weer ?