Combinatie toer & wild water Rhein Erft april 2013

Rhein / Erft April 2013

Foto’s op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=159 

Een tochtje om niet snel te vergeten. Albert kwam op het goed idee om op de Rhein nabij Dusseldorf te gaan varen, als combinatie met een bezoek aan de wildwaterbaan en rodeogolf in de Erft nabij Neuss.  Gezien het mooie weer (het werd 15 graden en strak blauw) hadden we wel wat deelnemers verwacht. Maar na het aflasten van de eerste twee toertochten zat de kou in de lucht. Toen we in de mist en min twee op de thermometer wegreden, zou je denken dat we gek waren. Maar we weten beter. Heel vaak rijden we naar de Ruhrpott toe en teklkens hebben we daar mooi en warmer weer dan in de Achterhoek. Zo ook deze dag.

We zetten Tobias en Bart af bij het Wiesenwehr en rijden samen naar de Sporthafen Neuss. Vandaar gaat het zuidwaarts naar Zons een kleine twintig kilometer zuidelijker. Onderweg probeert Albert nog dommetje te spelen wanneer hij over een op zondag gesloten weg rijdt. Polizei en klets je daar met je beste Duits maar uit. We hebben geluk. We kijken bij het pontveer van Zons naar de Rhein en zien een perfect startstrand met kiezels. De Rhein stroomt snel en er is behoorlijk wat scheepvaart. We plannen onze overtocht naar de kant waar de kribben liggen en varen als de brandweer tussen de boten door. Dat gaat prima. Leuke golven en best wat stroming. Al snel hebben we de smaak te pakken en varen we wisselend aan de linker en rechteroever van de Rhein. Onderweg hier en daar wat industrie, maar overwegend groen. Dat zou je niet zeggen zo midden in het Roergebied. Het geeft hetzelfde gevoel als op de Ruhr, die in combinatie met de Lenne/Hohenlimburg goed te varen is. Jammer dat we maar met z’n tweën zijn. Berend zal wel balen achteraf.

Trouwens onderweg spotten we de VIERWALDSTÄDTERSEE, Dat moet een teken zijn voor onze geplande tochten in de meivakantie.

Voor we het weten (wel nu lekker gerust en koffie gedronken onderweg) zijn we weer in de Sporthafen bij Neuss. Daarna pendelen en toch maar een andere route gekozen naar Zons. Terug zoeken we de mannen op die welk moe zullen zijn van het spelen in de rodeogolf. We zien ze niet dus zijn ze vast zoals afgesproken al naar de Sporthafen afgezakt. En ja hoor daar komen ze aan. Wij zoeken het zonneterras bij de Roeivereniging op voor een koel biertje. Dan verschijnen de mannen, inmiddels opmgekleed met bedremmelde gezichten. De sleutel zit in het slot en de deuren zijn dicht. Hmm ………

Wat te doen. We bellen met de ANWB en die sturen de ADAC op ons af. Na een uur zien we een geel/zwart schip naderen, maar helaas, geen ADAC. Dan een langzaam rijdende VW support auto, maar die is niet op zoek naar ons. Twee uur later (het is zondag) komt de verlosser. Er volgt een cursus inbreken. Toch is de wegenwachter daar nog zeker twintig minuten zoet mee, wat is wel een geruststellend idee vindt. Enigszins verlaat de beste ADAC meneer bedankt hebbende, reisen we af naar Nederland. Onderweg eten we schnitzel in onze stamkoffiekroeg nabij de A31 Schermeck afslag 23 (Forsthaus) en we komen tegen tienen thuis. Weer een avontuur rijker.