Wildalpen 2012

Wildalpen 2012 (Hemelvaart)

Salza
Woensdagavond strak 1800 uur vertrokken we op weg naar het Vogelsgebergte nabij Frankfurt. Daar ligt de jeugdherberg van Hoherodkopf  waar we de nacht doorbrengen op weg naar Oostenrijk. Via Fulda en Regensburg bereiken we op woensdag onze bestemming Wildalpen. Wildalpen is het mekka van de wildwatervaarder in Oostenrijk en Tsjechie. De Salza heeft maar liefst 26 km aaneengesloten wildwater in de klassen I, II en III. Dus voor ieder wat wils en maar liefst twee peddelcampings in Wildalpen en meer campings in de omliggende dorpen. Reserveren heeft dus zin als je met meer komt. Wij stonden op de Natuurvrienden camping en genoten van uitzicht, zon en sfeer. Maar de donderdag zelf begon fris en nat. Onderweg 5 graden en verse sneeuw op de toppen om ons heen. Na de Hengstpas (Ja Leo en Albert die heb je gemist), komen we rond 1600 uur aan in Wildalpen. Snel de tenten opgezet en in de boot om de golven nabij de camping die ons lokken te verkennen. En die speelgolf was vetgaaf en snel. De filmpjes die gemaakt zijn laten dat genadeloos zien. ‘S avonds naar de peddelaarskroeg die een warme spekkachelwand en Edelweiss Weissbier bleek te hebben. Warm onder de wol, want het beloofde koud te worden.

De volgende ochtend vroeg stond de vorst op de tent, maar een strak blauwe hemel en een zonnetje luiden een stralende dag in. We ontbijten in de zon en rond 11:00 varen we vanaf de camping Wildalpen weg met bestemming Saggraben (het einde van de WW III traject). We genieten van de smaragd groene in moeilijkheid oplopende rivier en de stroomversnellingen die golven van 1,5 a 2 meter bieden. Hier en daar wat pruikwater maar onderspoeling is goed te ontwijken. We genieten van de omgeving, het ontluikende groen en fantastische vergezichten. We doorklieven de kloven (Wasserlochklamm) en de kloof voor Sag Graben. Aan het einde ontmoeten we onze Mark, kok , gezelschap en chauffeur voor dit weekend. Renske komt ook net aangefietst op haar racefiets. Thuis blijkt een lekker maal ons ten deel te vallen. De Salza is een topper.

Kijk voor foto’s van de Salza op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=130

Lassing
De Lassing is een echte III IV rivier die bij Fachwerk in de Salza stroomt. Wij starten nabij Klaus een kilometer of 10 stroomopwaarts. Er staat niet erg veel water, maar net genoeg om te varen. Het blijkt een rivier met veel verblokking en uitdaging. 10 a 20 cm meer water maakt hem stevig. Nu toch ook al uitdagend al was het maar door het technische karakter dat de rivier nu biedt. We zien hier endaar forse sneeuwresten liggen van lawines. We zijn dus alert op bomen en potentiele aardverschuivingen. We genieten volop en vinden het eigenlijk jammer dat we we na 2 uur de Salza weer opvaren. Maar die biedt (dat weten we inmiddels) van Fachwerk naar Saggraben ook veel plezier. De pendel is weer beschikbaar en de avond biedt schnitzel en voetbal in een lokale Gaststube.

Kijk voor foto’s van de Lassing op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=131