Lippe Duitsland 1 april 2012

VERSLAG KAJAK TOCHT DE LIPPE op zondag 1 april.

Zie voor foto’s van deze tocht op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=115

Op 1 april hebben Albert, Eric, Bart en Maarten onder leiding van Hans Maarse een mooie tocht op het riviertje de Lippe in Duitsland gevaren;
Vroeg uit de veren en dan maar hopen dat het geen grap is. Maar nee, vóór 8 uur zijn de die-hards die met dat frisse weer willen gaan varen, op de club aanwezig. Na het opladen en een rit van 1 ½ uur onder een zonnige hemel komen we bij het eindpunt aan; een pitouresk plekje aan de andere kant van het kanaal bij Flaesheim. Na achterlating van Eric’s auto met z’n vijven in Hans’auto op zoek naar het beginpunt. Dat blijkt niet zo eenvoudig te vinden. Maar diverse vriendelijke Duitsers weten ons uiteindelijk een punt te wijzen waar we de kajaks goed te water kunnen laten; dat is een punt niet ver van Waltrop en 3 km minder ver varen dan gepland; scheelt ons ook nog een keer overdragen.

Ter plekke staat er veel stroming. Ondertussen is het helemaal bewolkt geworden, maar het blijft de hele dag droog. Het is maar 7 C maar met wetsuit, fleece, anorak en handschoenen is het zeker niet te koud. Het mooie riviertje slingert zich een weg tussen weilanden en langs de rand van diverse bossen en kleine heuvels. Omgevallen bomen liggen aan de rand in het riviertje. De plastic rommel hangt 1 tot 2 meter hoog in de takken. Het jonge groen is al uitgelopen. Onderweg vliegt er twee keer een ijsvogel voor ons uit. Bij een scherpe bocht naast een bosrand betrappen we een ree dat staat te drinken en zich snel uit de voeten maakt. Er zijn ook nog wat jonge Duitsers aan het varen in speelbootjes en afvaartboten, compleet met helm op. Bij de enige stroomversnelling varen ze snel door terwijl ze later wat aan het spelen zijn bij een mini stuwtje. Van ons team varen alleen de PE boot bezitters Eric en Maarten door de stroomversnelling. De rest van de groep pauseert alvast in een weiland, moe van het gesjouw met de kajaks. Een groep nieuwsgierige en grote grauwbruine koeien loopt langs ons heen. Een jonge stier die wat bang is uitgevallen volgt de kudde een paar minuten later. Wij houden de dieren ondertussen goed in de gaten; ze zijn groot. En Eric neemt het zekere voor het onzekere en gaat beneden langs de waterrand staan wachten.

Onderweg varen we langs een rotsblok dat bij nader inzien een dood schaap blijkt dat op zijn rug in het midden van de rivier vast zit.
Na een tocht van 4 uur (dik 3 uur ex de pauze) over 25 km komen we uit bij het eindpunt alwaar we kunnen uitstappen op een soort trailerhelling van gras. Dat nog niet iedereen zijn kano-balans heeft gevonden blijkt als Hans aan de verkeerde kant uitstapt en een nat pak haalt. Albert vindt het zeer vermakelijk, maar mag toch nog mee terug naar huis met Hans. Eric gaat door naar Keulen om zijn zoon op te halen.