Verslag Slinge tocht

  Prachtige Slingetocht op een mooie herfstdag
Inmiddels een maand geleden is er op een prachtige zondag in oktober door vier Njord kajakkers gevaren op de Slinge tussen Groenle en Borculo. De weersverwachtingen waren heel goed en tot onze verbazing waren we maar met ons viertjes, Bart van Alten, Janny Wilgenhof, Remco Prins en ondergetekende. De vraag was of een lage waterstand een belemmering zou zijn. We waagden het erop en vonden een geschikte startplaats net voorbij de camping Marveld. Een bruggetje dicht bij het gehucht Zwolle leek ons een goede startplaats. Voldoende water met een lichte stroming. Uiteindelijk bleek de tocht 18 km lang en bevatte veel vistrapjes. Voorheen bevatte dit stuk Slinge veel stuwtjes en een deel daarvan was een saai recht stuk langs de Ruurlose weg (N319). Als je er nu vaart merk je niet veel van deze weg, ook omdat je je moet concentreren op de vistrapjes. Alle stuwtjes zijn dus weg en bovendien zijn de oevers natuurlijker gemaakt en hier en daar meandert het riviertje licht. Na het stuk langs de N319 wordt het alleen maar leuker. Een prachtig afwisselend landschap met nu en dan een heerlijk meanderend riviertje. Sommige stukjes deden niet onder voor de Dinkel. De vistrapjes waren een uitdaging voor diegenen die een polyester kajak bevoeren. De aangelegde vistrapjes bevatten daarbij ook nog eens stenen die nog niet mooi door het water zijn gepolijst. Dus eerst goed kijken waar en hoe de stenen lagen, we werden daarbij geholpen door de zon die in het heldere water doordrong, en dan heel voorzichtig over het vistrapje heen schuiven. Meestal ging dat prima, een enkele keer hoorde en voelde ik een vervelende steen. Een wandelaar meende ons van goed advies te kunnen bedienen. ‘Gang maken’, was zijn devies, maar dat leek ons nu juist niet verstandig. Toen ik eenmaal thuis het traject op Google Earth er op na keek, zag ik tot mijn verbazing dat ik er niets van het meanderen op terug kon zien. Twijfel sloeg toe, heb ik nu wel het goede traject uitgemeten en nagelopen. Toch klopten de vertrek en aankomstpunten wel, daar was geen twijfel over. Zijn de opnames van Google Earth zo oud, vroeg ik me af. En inderdaad, enkele foto’s die op Google Earth zijn geplaatst, laten inderdaad een ander plaatje zien dan de satelliet opname. Rest me nog te verwijzen naar de prachtige foto’s die Janny heeft gemaakt, zie  http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=104