Mijmering Jan & Feb 2010

De kortste dag zit er weer op. De dagen gaan weer lengen en eenmaal januari is het net of de wereld er weer lichter uit ziet. De kerstboom weer opgeborgen of verbrand. De rotzooi van oud en nieuw weer opgeruimd. We kunnen weer met een schone lei en mooie voornemens beginnen aan een nieuw jaar. Vaak zijn die voornemens herhalingsoefeningen. Zelf neem ik me ieder jaar voor wat minder uurtjes in Njord te steken, maar aan het einde van het jaar gekomen concludeer ik dat het wel lijkt of het steeds meer uurtjes worden. Waarschijnlijk herkenbaar voor een aantal onder ons. Inmiddels weet ik dat de vereniging drijft op de kano?s van een harde kern die zorgt dat de boel draaiende blijft. Die harde kern is net een gletsjer. Hij brokkelt steeds af, maar groeit ook weer aan. Niemand is onmisbaar hoewel ik soms denk dat ik dat wel ben. Wie neemt de stokjes over als ik er de brui aan geef? Natuurlijk komt dat ook wel weer goed. Hoewel, gletsjers worden wel steeds kleiner, ik hoop niet dat het met de harde kern van Njord net zo gaat anders is deze vergelijking een ongelukkige keuze. Toch is het eens in de zoveel jaar spannend of alle posten in de vereniging bezet blijven. Steeds weer doen actieve leden een stapje terug of houden er helemaal mee op. Heel vaak vraag je je als bestuurder af of het lukt om een gemotiveerde vervanger of vervangster te krijgen. Ook in 2010 komen we met die vraag te zitten kan ik alvast verklappen, dus ga vast bij u zelf te rade.   In de media wordt aan het einde van ieder jaar teruggeblikt. Voor Njord was 2009 niet veel anders dan andere jaren dus hoeven we geen avond te vullen met terugblikken. Voor mij was het weekend Lauwersmeer/Waddenzee de topper. Het varen met harde wind op het Lauwerszee gaf me echt een kick. De dag later de oversteek op de waddenzee naar Schiermonnikoog. Iets minder ruw, gelukkig, dan de dag eerder, maar een prachtige ervaring. Ook een topper was het weekje Sault Brenaz. Daar droeg het mooie weer ook aan bij en natuurlijk de gezelligheid van de groep. Gelukkig hebben we het dit jaar weer op de kalender. Het Pinksterkamp in Meppen (Duitsland) was ook zeer de moeite met een onverwacht korte reisafstand. En weer mooi weer en met Duitse gastvrijheid. Ieder jaar slaagt  Njord er weer in onbekende wateren op de kalender te zetten. Onbekend in die zin, dat ik, en velen anderen, ze nog nooit heb bevaren. Dat geeft varen in clubverband ook zoveel extra. Op eigen houtje had ik het meeste wat ik tot nu met Njord heb bevaren, zeker niet bevaren.   Tot slot enkele dingen die we in 2010 kunnen verwachten.  Njord bestaat dan 30 jaar, waarmee het een aardige staat van dienst begint op te bouwen. De mensen van het eerste uur vinden we nog steeds onder onze leden en inmiddels zijn al heel wat mensen lid geweest of nog lid van Njord. De activiteitenkalender is weer flink vol. Er komt een lesdag voor de instructeurs van de cursus die we verzorgen. De ramen van het clubgebouw worden vernieuwd. Er is weer een Sail Amsterdam. In Zweden mogen 27 wolven, een klein deel van de populatie, door zo?n 11000 mensen worden afgeschoten. Zij schijnen te veel rendieren aan te vallen. Dagblad Trouw moet bezuinigingen. Een aantal vaste redacteuren eruit en meer freelancers. Toch wordt de krant een viertal pagina?s dikker. Zutphen krijgt in september een nieuw ziekenhuis en heeft hiermee de primeur van het eerste commercieel gebouwde ziekenhuis in Nederland. De bouw is in vier jaar gerealiseerd, ook een unicum tot nu. De economie zal het nog wel rustig aan doen. Nederland wordt geen wereldkampioen voetbal. Ajax wordt weer geen landskampioen. De tour de France start in Rotterdam. We krijgen het veertiende jaar op rij dat warmer is dan normaal. De klimaatsceptici roeren zich meer. Het CO? gehalte zal blijven stijgen. Er komt nog meer nieuwe natuur. Er gaat weer agrarisch gebied verloren. Nederland verrommelt nog meer. Amerika krijgt een hervorming van het ziektenkosten-stelsel. Er komt weer geen elfstedentocht. De regering bezuinigt minder dan gedreigd. De AOW blijft gezeur geven. Laura mag niet de wereld rond varen. Het kabinet gaat struikelen over Afghanistan. Onze troepen blijven in Uruzgan. Ethiopi? valt in handen van radicale islamieten. Zimbabwe wordt verlost van Mugabe. Beatrix moet nog even door omdat Alex en Maxi toch even niet zo populair meer zijn. Syntus wordt overgenomen door een Engels vervoerdersbedrijf. De NS laat weer de wissels vast vriezen. Philip Freriks komt terug bij het journaal. De gemeenteraadsverkiezingen kennen een record lage opkomst. Er gaan weer bekende Nederlanders dood. Ik steek weer teveel uren in Njord.

Allemaal een heel goed 2010 toegewenst.