Rondje Zwolle op 5 april 2009

Met 9 man: de Groeneveldjes met z’n drieën, Hans M., Hans Nobbe, Berend, Jan W., Jannie en ikzelf, verzamelden we ons om half 9 bij het botenhuis. Omdat we niet hoefden te pendelen, konden we “uitslapen”.
 
De route van deze tocht had ik gedownload van de site www.ontrack.nl
Een site vol met niet alleen kano- maar ook fiets- en wandelroutes. Voor een lidmaatschap van € 14,95 per jaar kun je de routes en de bijbehorende kaarten ongelimiteerd uitprinten.
 
Binnen het uur waren we op de plaats van bestemming, vlakbij het voetbalstadion van Zwolle. We voeren langs Berkum, een buitenwijk van Zwolle, en kwamen al snel bij een sluis die “meestal open staat”. Niet dus. Dat werd de eerste overdraging.
Vervolgens kwamen we op de Vecht, waar zo vroeg in het seizoen, nog weinig andere boten waren. Daarna kwamen we uit op het Zwartewater. We voeren dus aan de noordkant om Zwolle heen. Het Zwartewater is breed, met fraaie rietkragen langs de kanten; er was weinig wind en het was rustig voorjaarsweer; met nauwelijks verkeer maakte het geheel een prachtige verstilde indruk. We voeren redelijk in de buurt van een ooievaarsnest waar flink wat activiteit gaande was. Bij een strandje aan een plas, grenzend aan dit water, hebben we de eerste pauze ingelast.
 
Na ongeveer 2 uur varen, kwamen we steeds dichter bij de stad. Langs een paar scheepswerven en bruggen en dan ben je “plots” in de grachtengordel. Deze hebben we helemaal gerond. Ons vergapend aan de prachtige oude huizen en gevels aan het water.
De tweede pauze was aan zo’n gracht, daar waar ook boten verhuurd werden. Op loopafstand van een ijsjeswinkel………………… Ooit een dame in wetsuit door een drukke winkelstraat (koopzondag!) met een ijsje gezien?
Na weer een sluis, die ook gesloten was, waren we zo goed als terug bij ons instappunt.
 
Een prachtige, afwisselende 20 km lange tocht (hulde Diederick!), zonder pendelen, en bij goed weer. Wat wil een mens nog meer?